Društvo

Povećanje plata u javnom sektoru

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je Međunarodni monetarni fond dao zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru.

Siniša Mali je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da je na osnovu razgovora koje je misija MMF-a imala sa predsednikom Vučićem u sredu Srbija dobila zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru.


“Danas će u izjavi MMF-a i da se kaže da idemo sa povećanjem plata u javnom sektoru od 1. januara. S obzirom i da je juče bio priliv od PDV-a znaćemo tačno i u kom procentu. Idemo na povećanje plata u javnom sektoru od januara. Neće to biti procenat kao prošle godine, ali će sigurno biti povećanja plata u javnom sektoru”, kazao je Mali.

Navodi da ne postoji druga zemlja u Evropi koja će to da uradi u vreme ovakve krize.

Prema njegovim rečima, to je povećanje za sve one koji rade u javnom sektoru, ali i u privatnom, jer povećanje minimalne zarade diže povećanje svih zarada.

“U aprilu, maju, imaćemo prosek od 540 evra. Da podsetim 2012. ili 2013. bilo je 329 ako se ne varam. Za par meseci i pored najveće ekonomske krize ikada idemo i sa rastom plata. Druga najvažnija stvar je da će danas takođe MMF potvrditi da je po stopi rasta BDP-a Srbija do kraja 2020. prva u Evropi”, istakao je ministar finansija.

MMF je, navodi, imao projekciju od minus tri za Srbiju, pa je promenio na 2,5, sada je na 1,5, mi mislimo da će biti oko nule.

Back to top button