Društvo

Pojedini špekulanti koriste vanredno stanje za nečasnu trgovinu

Kazaljka donosi telefone na koje možete prijaviti nelegalna poskupljenja

NOVI PAZAR – Poštovani čitaoci, verovatno niste izenađeni što pojedini “trgovci” koriste situaciju panike i vanrednog stanja da se obogate preko narodne muke i nevolje.

I pored toga što je povećana potražnja za svim prehrambenim proizvodima i za lijekovima, pojedini trgovci i apotekari ne izdaju fiskalne račune – kao da im je malo zarade od prodaje koja godinama nije bila na većem nivou nego koriste i mogućnost da time što neće izdati fiskalni račun oslabe svoj grad i državu u kojoj žive. Manje novca u gradskoj kasi i u državnoj kasi znači slabiji grad i slabiju državu, ali u ovoj sitaciji pojedinicu nemaju mjeru – hoće zaradu preko mjere po svaku cijenu.

Pođimo samo od limuna, prije dvije sedmice skoro nigdje nije bio skuplji od 180 dinara, a ponegdje već košta 250 dinara.

Neke apoteke ne izdaju fiskalne račune, kao da im je malo zarade od uvećane prodaje.

S obzirom na to da je u međuvremenu stupila na snagu Odluka o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, čiju primenu kontroliše Republička tržišna inspekcija, građani sve uočene nepravilnosti mogu da prijave.

Kazaljka donosi telefone tržišne inspekcije za Raški okrug: 036- 314 285, 036-311 796, 036 – 306 163.

Odlukom su ograničene cijene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, tako da ne prelaze nivo cijena tih proizvoda na dan 5. mart.

Ograničenje cijena primenjuje se u trajanju od 30 dana za sledeću robu: brašno od pšenice, hljeb, suncokretovo ulje, bijeli šećer, so, voda, povrće i voće, testenine, sveže meso, mesne prerađevine, riba, termički obrađeno kravlje mlijeko (pasterizovano i sterilizovano), mlijeko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dječija hrana, sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa, pelene za djecu i odrasle, maramice, ubrusi (u rolni i na komad), toalet papir, maske – plastične sa tekstilnim filterom, prekrivke – tekstilne za hiruršku upotrebu, odelo hirurško od papira, papirne maske, zaštitno gumeno odijelo, gumene, hirurške i ostale rukavice, hirurško tekstilno odijelo, varikina i ostali dezinfektanti, asepsol, alkohol i zaštitne naočare.

Gladne su ljudske oči. Samo zemlja ih može napuniti.

Back to top button
Close
Close