Kultura

QUO VADIS AIDA najbolji evropski film

BERLIN 12. decembar 2021. (FoNet) – Film “Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić osvojio je večeras nagradu za najbolji evropski film 2021. godinu na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu, nakon što je Jasmila Žbanić proglašena za najbolju evropsku režiserku, a glavna glumica u tom filmu Jasna Đuričić za najbolju evropsku glumicu.

Film “Quo Vadis, Aida?” producirala je kuća “Deblokada”, a koproducent je bila i Radio-televizija Bosne i Hercegovine.

Nakon osvajanja nagrade za najbolji evropski film, Žbanić je kazala kako se nada da će ovo podstaći više ženske solidarnosti, ženskih perspektiva u politici, umetnosti i životu, preneli su mediji u BiH.

“Imamo odgovornost da našim publikama dajemo istinu, možda je to teška istina, možda nije profitabilna, ali moramo imati kompleksne priče kako bi naša publika bila spremna za kompleksna vremena koja su krenula”, rekla je ona.

U govoru nakon proglašenja za najbolju režiserku, Jasmila Žbanić je zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, svom mužu producentu Damiru Ibrahimoviću, ali i svojoj kćerci na podršci.

“Zahvaljujem Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerci koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo”, kazala je Jasmila Žbanić.

Jasna Đuričić izjavila je da je nagrada za najbolju evropsku glumicu posvećena svim žrtvama i majkama.

“Dali ste mi nešto, dali ste mi priliku i prostor da konačno kažem sve što osećam o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gde se niko drugi nije usudio otići”, rekla je Jasna Đuričić.

Nagrade su dodeljene onlajn, a svečanost su iz Sarajeva zajedno pratili Jasmila Žbanić, Damir Ibrahimović, Jasna Đuričić, Boris Isaković, koji takođe igra u filmu, i članovi ekipe produkcijske kuće “Deblokada”.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button