Kultura

Bandžoviću najveće priznanje Novog Pazara – nagrada “Ahmed Vali”

Bandžoviću će nagrada, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, biti svečano dodeljena u martu ove godine.

NOVI PAZAR – Istoričar Safet Bandžović dobitnik je nagrade “Ahmed Vali” za celokupno naučno delo, a sa posebnim povodom za knjigu “Bošnjaci i antifašizam”, saopšteno je danas iz Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Odluku je jednoglasno doneo žiri, koji čine književnik Enes Halilović, orijentalista Enver Ujkanović i likovna umetnica Amra Hodžić Jejna.

Žiri smatra da je Bandžović trenutno jedan od vodećih istoričara u Evropi, čiji rad je naročito dragocen kroz novo analiziranje antifašizma i afirmaciju potrebnog suživota i multikulturalizma u savremenom svetu.

“Bandžović je dugogodišnjim istraživačkim radom osvetlio mnoge društvene procese, posebno migracije, približio je istoriju Balkana i žiteljima Balkana i međunarodnoj naučnoj javnosti. Objektivno, utemeljeno, bez pristrasnosti, a sa izvanrednim naučnim žarom, Bandžović je dokazao da za istinskog naučnika ne postoje enigme kojima se ne može približiti upornim istraživanjem i analitičkim umom”, navodi se u njihovom obrazloženju.

Kulturni centar Novi Pazar ustanovio je nagradu “Ahmed Vali“  2015. godine za ostvarenje u  kulturi, umetnosti i nauci, a dodeljuje se umetniku ili naučniku koji je postigao izvanredne rezultate. Nagrada se daje za rezultate u dugogodišnjem stvaranju, ali i za povod u prethodnoj godini.

Nagrada “Ahmed Vali” nosi ime po pesniku koji je u XVI veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Njegovo najpoznatije delo je “Ljepota i srce” koje broji oko sedam hiljada stihova.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su Enes Halilović, Mehmed Slezović, Muhamed Đerlek Maks, Enver Ujkanović, Sinan Gudžević i Zlatko Paković.

Bandžović radi kao naučni savetnik za modernu istoriju na Univerzitetu u Sarajevu – Institutu za istoriju. Član je Odbora za istorijske nauke Akademija nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine i Upravnog odbora Bošnjačkog instituta-Fondacija Adila Zulfikarpašića. Posebno se bavi istraživanjima migracija i društvenih odnosa na južnoslavenskom i balkanskom prostoru u XIX i XX stoljeću. Objavio je više knjiga, kao i veći broj naučnih i stručnih radova od kojih su neki prevedeni i objavljeni na engleskom, turskom i albanskom jeziku.

Slični članci

Back to top button