Kultura

BZK Preporod: promovisan film “Džumbuš – instrument muzičke tradicije u Novom Pazaru”

Još jedan uspješan projekat Nake Nikšić

NOVI PAZAR – Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” promovisala je na Žitnom trgu projekat “Džumbuš – instrument muzičke tradicije u Novom Pazaru” koji je vodila pijanistkinja i univerzitetska profesorka Naka Nakišić.

Projekat koji je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije sastojao se od istraživanja o upotrebi i istorijatu džumbuša u Novom Pazaru kao i o muzičarima koji sviraju na ovom instrumentu. Kao kruna projekta prikazan je dokumentarni film koji je publika nagradila dugim i toplim aplauzom.

Publiku je sa istorijatom BZK Preporod upoznao direktor Ersin Hasanović, a slovo kulturi i muzici održao je književnik Enes Halilović.

Naka Nikšić se posebno zahvalila klubu “Hub” i dr Samiru Biševcu koji je finansijski podržao najstariju bošnjačku kulturnu instituciju u teškim okolnostima.

Naka Nikšić je ovim projektom nastavila istraživački put, jer je prethodno realizovala slične projekte:”Def – instrument ženske muzičke tradicije Bošnjaka” i “Pirinče – instrument koji nestaje.”

Nakon filma, publici su note poklonili muzičari i pevači koji su sa nekoliko tradicionalnih pesama ukrasili ovaj nesvakidašnji skup koji je protekao u dirljivoj i tolerantnoj atmosferi.

Naka Nikšić je doktorirala metodiku nastave muzičke kulture na Učiteljskom fakultetu u Beogradu i klavir na Državnom konzervatorijumu u Ankari. Zaposlena je kao docent Učiteljskog fakulteta u Beogradu – Nastavno odeljenje u Novom Pazaru. Autorica je naučnih radova iz oblasti metodike nastave muzičke kulture, pijanizma i etnomuzikologije. Učesnica je brojnih naučnih skupova, a ostvaruje i bogatu umjetničku aktivnost kao koncertni izvođač u zemlji i inostranstvu.

pfoto: Naka Nikšić, privatna arhiva

Slični članci

Back to top button