Magazin

NIJEMCI IZNENADILI SVE: Počela proizvodnja električnog Mercedesa, cijena je iznenađujuća

Mercedes je pokretanjem proizvodnje modela EQC objavio i početnu cijenu

Prvi električni Mercedes na njemačkom tržištu starta uz cijenu od 71.281 eura s uključenim davanjima, što ga čini povoljnijim od najozbiljnijeg rivala, onog iz Audija. E-Tron je za 8.619 eura skuplji jer kreće s iznosom od okruglih 80.000 eura. I ne samo to, kako je neto cijena EQC-ja ispod 60.000 eura u Njemačkoj, ovaj Mercedes zadovoljava uslove za dobijanje subvencije.

Za taj iznos kupac dobiva EQC 400 4Matic koji se standardno oprema MBUX infotainmentom s dva 10,25-inčna zaslona, glasovnim upravljanjem, navigacijom i svim blagodatima trenda ulaska IT-ja u svijet automobila.

Model se proizvodi u fabrici u Bremenu, zajedno s C klasom i GLC-om. Proizvodnja će uskoro krenuti i u Kini za potrebe tamošnjeg tržišta, a očekuje se kako će rastom potražnje model biti sklapan i u drugim tvornicama u Njemačkoj, ali i u Francuskoj i Americi. Baterije proizvodi Accumotive, Mercedesova podgrupa, i to u Kamenzu nedaleko od Dresdena, a uskoro će startati proizvodnja i u drugim kapacitetima u koje je uloženo više od milijardu eura.

Podsjetimo, EQC pokreću elektromotori s maksimumom od 408 KS i 760 Nm, a napaja ih set baterija kapaciteta 80 kWh. Električni Mercedesov crossover uhvati 100 km/h za 5,1 sekundi i vozi do 180 km/h, uz doseg po NEDC-u od 445 do 471 km.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button