Reportaža

”Spiderman” u vrijeme pandemije pomaže starijim osobama

Moja supersnaga je činiti dobro. Zbog toga pomažem ljudima. Ja kao "Spiderman", prijatelj naselja, uvijek sam spreman za pomoći, rekao je Burak Soylu, koji kupuje namirnice i nosi ih na vrata osobama kojima je, u sklopu mjera protiv širenja zaraze novog tipa koronavirusa, zabranjeno kretanje

ANTALYA (AA) – Suleyman Elcin –Djeca se kroz animirane filmove često poistovjećuju s pojedinim superherojima usvajajući njihove osobine, poput hrabrosti i pomaganja ljudima u nevolji. Od malih nogu često učimo kako odlike heroja imaju oni koji pomažu drugima i brinu se za njih.

One nešto starije na to ovih dana, u vrijeme kada se svijet bori protiv pandemije koronavirusa, podsjeća Burak Soylu, odjeven u kostim čuvenog strip, crtanog i filmskog superheroja Spidermana, koji pomaže starim osobama, koje zbog mjera prevencije koronavirusa koje se provode u Turskoj, ne mogu napustiti svoje domove.

– Pomagao i nakon zemljtresa u Elazigu –

Soylu, inače, nastupa na prometnim ulicama Antalije i podiže raspoloženje djece, ali i onih nešto starijih. Ipak, ovih dana nastoji razveseliti ljude starije od 65 godina i mlađe od 18, kojima je zabranjeno kretanje. On kupuje i namirnice za starije i donosi im ih na adresu.

Ovaj 27-godišnjak potiče iz porodice koja se duži vremenski period bavi turizmom, a od srednjoškolskih dana bavi se plesom. Pokreti ”Spidermana”, za njega nisu bili zahtjevni. Štaviše, zbog lakoće i prirodnosti s kojom ih izvodi, čest je gost u hotelima gdje zabavlja goste.

Moguće ga je vidjeti i na prometnim ulicama i parkovima u Antaliji, ali i mjestima gdje je ljudima potrebno da, barem na kratko, zaborave probleme s kojima su suočeni. Tako je nakon zemljotresa u Elazigu, uveseljavao djecu na tom području, pokušavajući im pomoći u procesu prevazilaženja doživljene traume.

I u vrijeme pandemije, ”Spiderman” je ”priskočio“ u pomoć. Kupuje namirnice i druge potrepštine i nosi ih na vrata ljudima sa spiska. Njegova pojava, ne samo da izaziva čuđenje kod prodavaca, nego i kod onih na čija je vrata pokucao.

– Komšije zahvalne “Spidermanu” –

Soylu je za Anadolu Agency (AA) kazao kako veoma voli lik ”Spidermana” i da nastoji tako i živjeti.

Namirnice dostavlja na motociklu ili automobilom iz 1964. godine na kojem piše ”Spiderman”. Njegova misija je dijeliti ljubav onima s kojima se susreće, a osmijesi na licima onih koji ga sreću daju mu snagu da na tom putu dotakne srca što je moguće većeg broja ljudi.

Zbog COVID-19 odustao je od performansa u parkovima i ulicama, a smatra da je bolje pomoći drugima da se bolje osjećaju nego sjediti kući i ne raditi ništa.

”Moja supersnaga je činiti dobro. Zbog toga pomažem ljudima. Ja kao ‘Spiderman’, prijatelj naselja, uvijek sam spreman za pomoći“, rekao je Soylu.

Sukriye Balci (80) navodi kako vjeruju da će, zahvaljujući strogim mjerama koje su vlasti poduzele, pandemija uskoro proći.

”Danas nam je hljeb i mlijeko donio ‘Spiderman’. Hvala mu na tome. Volimo ga. Svako bi trebao ostati kući, kao što smo i mi, i tako pomoći da ova zaraza što prije prođe. Država radi sve što je u njenoj moći, a hvala i zdravstvenim radnicima koji neumorno rade. Svako bi trebao uraditi ono što može da ovo što prije prođe”, smatra Balci.

Ismail Balci (81) ubijeđen je da će Turska uskoro prevazići ove teške dane.

”Veoma smo bili iznenađeni kad nam je došao ‘Spiderman’. Hvala mu. Čini se dobrim čovjekom”, rekao je Balci.

Muzaffer Cakir (70) kazao je kako ne izlazi iz kuće, a njegova djeca žive u Balikesiru i Diyarbakiru.

Namirnice mu kupuju komšije.

”Danas je u pomoć pritekao i ‘Spiderman’ i kupio namirnice. Hvala mu”, rekao je Cakir.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button