Zabava & Moda

Uskoro mural posvećen Davorinu Popoviću

Povodom Dana Kantona Sarajevo i Pop Art Festivala u sarajevskoj Radićevoj ulici u toku je izrada murala posvećenog Davorinu Popoviću, pjevaču grupe “Indexi“.

Prema riječima Benjamina Čengića, predsjednika Udruženja i kolektiva “Obojena klapa“, Popovićev mural, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, trebao bi biti završen do 6. maja. Istakao je da većinu murala radi sa svojim udruženjem, a konkretno mural u Radićevoj radi zajedno sa Alenom Ramčevićem.

“Ovaj mural smo odlučili da ocrtamo uz pomoć projektora. Dakle, da nanesemo konturne linije i skicu. Nakon toga 90 posto ovog murala radimo fasadnim bojama, odnosno nekom vrstom molerske tehnike, dok ćemo same konture izvlačiti sprejem, koji je nekako i naša najdraža tehnika. Sama izvedba i oslikavanje bi trebali da traju nekih šest dana i naš krajnji rok je 6. maj. Prvi dan je išlo dosta sporo zbog niske temperature i kiše. Dosta nam se nekako razljevala boja i teže se sušila“, kazao je Čengić, a prenosi AA.

Dimenzije murala su 5×15 metara, a za njegovu izradu se koriste najkvalitetnije fasadne boje, a Čengić naglašava da su i ranije u Sarajevu rađeni murali portreti određenim ličnostima.

“Volim Davorina Popovića i njegovu muziku, volim ‘Indexe’. Smatram ga jednim od najvećih pjevača, koji su izašli iz Sarajeva. Zato što jeste legenda našeg grada i što je učinio dosta toga da se naša kultura podigne i što nas je učinio prepoznatljivim u regionu, mislim da baš zbog toga zaslužuje jedan spomenik u vidu murala“, naglasio je Čengić.

Zlatko Novaković, organizator Pop Art Festivala kazao je da je izrada murala ustvari druga faza festivala, koja se dešava u sklopu Dana Kantona Sarajevo.

“Oslikavamo mural Davorinu Popoviću, koji je pobjednički rad studenta sa Akademije likovnih umjetnosti Armina Numanovića. Naime, mi smo pokrenuli inicijativu i predložili konkurs na Akademiji likovnih umjtenosti, gdje su studenti završne godine i masters studija davali svoja idejna rješenja. Pobjednički rad je na kraju izabran od strane profesora. Sada to oslikava Benjamin Čengić, ulični crtač i muralista poznat u gradu Sarajevu pod imenom ‘Zijan’“, rekao je Novaković i dodao:

“Ovo nam je od velikog značaja, ne samo nama iz Pop Art Festivala i Akademije likovnih umjetnosti, nego i svim građanima Sarajeva, BiH i regiona. Ovo će sigurno biti jedna ozbiljna turistička destinacija.“

Novaković je rekao da su u prvoj fazi Pop Art Festivala, prošle sedmice, održane panel diskusije na razne teme, a jedna od njih bila je “Bh. kinematografija“, u kojoj su učestvovali svi poznatiji bh. režiseri. Također, na Akademiji likovnih umjetnosti je otvorena izložba svih radova koji su rađeni na temu mural Davorinu Popoviću. Treća faza festivala održaće se krajem augusta i početkom septembra kada će biti održan edukativni program kroz desetak radionica.

Davorin Popović rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. U mladosti, popularni “Pimpek“ ili “Pjevač“, bavio se rukometom i košarkom. Muzičku karijeru je počeo u bendu “Lutalice“, da bi se 1964. godine priključio “Indexima“ u kojima je pjevao sve do njenog kraja 2001. Preminuo je u Sarajevu 18. juna 2001. godine.

Slični članci

Back to top button