Zdravlje

Maslinovo ulje za lepotu i zdravlje

Italijanska filmska zvezda smatra se jednom od najljepših žena svog vremena. U čemu je tajna ove dame koja ima osamdeset godina. U maslinovom ulju!

Sofijin mediteranski način ishrane omogućava joj svakodnevni unos najmanje dvije kašike maslinovog ulja, a osim toga rutinski ga nanosi na tijelo, što njenu kožu čini sjajnom i hidratizovanom. Čak određenu količinu stavlja i u kupku svaki put kada tijelu želi da priušti hranljiv tretman.

Maslinovo ulje je izuzetno hranljivo, te je idealno za njegu kože, ali stručnjaci preporučuju i neko uljno mleko ili losion za telo na bazi masline koje ćete da nanesete nakon tuširanja.

Maslinovo ulje sadrži iste supstance kao i lek ibuprofen, rekao je dr Gari Bičam sa Univerziteta u Filadelfiji. Osobe koje pate od reume mogu da koriste maslinovo ulje umesto leka, i to dve kašičice dnevno.

Hladno ceđeno maslinovo ulje sadrži vitamine A, E i C, kao i fermente zbog kojih se lako vari. Pogodno je za lečenje jetre, kamena u žuči, crevnih bolesti i zatvora. Maslinovo ulje sadrži nezasićene masne kiseline koje regulišu nivo holesterola u krvi, te štiti srce i krvne sudove. Bogato je antioksidantima, vitaminom E i fenolima koji štite od raka debelog creva i sprečavaju zgrušavanje krvi.

Za one koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, naša preporuka je kombinacija: maslinovo ulje i paradajz bogat likopenom koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a bolju apsorpciju likopena omogućava upravo maslinovo ulje.

Back to top button