Novo

Čeka se odluka države o uvođenju vojnog roka

Uveden je jedinstven proces selekcije kandidata, a novčana primanja su od ovog meseca znatno uvećana, pa će, primera radi, vojnik na dobrovoljnom služenju, umesto 20.969, od decembra imati mesečnu platu 34.766 dinara.

BEOGRAD (FoNet) – Pomoćnica ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević izjavila je danas, na tribini „Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka“, da je reč o veoma bitnoj temi, kojom se, u iščekivanju odluke države, u Ministarstvu odbrane Srbije ozbiljno bave.

Ona je, na skupu na Fakultetu bezbednosti, rekla da je veoma važno čuti različita mišljenja, pa i to šta o obaveznom služenju vojnog roka misle studenti i mladi ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

S obzirom da je, „dok se ne odluči drugačije“, trenutno na snazi model dobrovoljnog služenja vojnog roka, a „država neprekidno vodi računa o odbrani zemlje i popuni Vojske“, pomoćnica ministra je podsetila na niz mera čiji je cilj popularizacija aktuelnog, dobrovoljnog služenja.

Ona je istakla da je reč o veoma značajnim novinama koje u velikoj meri unapređuju model, ali i čitavu proceduru prijema, koja je sada ubrzana i pojednostavljena.

Uveden je jedinstven proces selekcije kandidata, a novčana primanja su od ovog meseca znatno uvećana, pa će, primera radi, vojnik na dobrovoljnom služenju, umesto 20.969, od decembra imati mesečnu platu 34.766 dinara.

“Značajno smo unapredili i način prijavljivanja kandidata i prilagodili ga mladim ljudima, koji sad to mogu uraditi, osim u nadležnim centrima Ministarstva odbrane, i u 1.500 ekspozitura Pošte Srbije kao i posredstvom e-uprave”, rekla je Tomašević.

Načelnik Uprave za obaveze odbrane pukovnik Dragan Kotarlić, nakon osvrta na 11 godina dobrovoljnog služenja vojnog roka, predočio je o čemu se u sistemu odbrane razmišlja tokom analize ponovnog uvođenja vojnog roka, i predstavio gantogram aktivnosti, pripremljen u Ministarstvu odbrane, čiji je cilj stvaranje optimalnih uslova za sprovođenje takve odluke.

“On, kao ključne elemente, podrazumeva normativne, organizacione i kadrovske preduslove, materijalno opremanje, infrastrukturno uređenje, logističku podršku, troškove, i druge elemente”, rekao je Kotarlić i dodao da su za izradu gantograma, osim sopstvenih, korišćena i iskustva stranih oružanih snaga, ali da koncept sadrži i aktuelne ideje nadležnih iz Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, “na nivou ministarstva, formirana je i radna grupa za stvaranje uslova za nastavak obaveze služenja obaveznog vojnog roka, koja redovno zaseda i mesečno izveštava ministra odbrane o toku procesa koji je svrstan u težišne zadatke u ovoj i narednoj godini”.

Kotarlić je rekao da se u Ministarstvu odbrane pripremaju kao da će državno rukovodstvo doneti odluku o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka, a kao najznačajnije teme koje se razmatraju naveo je trajanje služenja, broj uputnih rokova i veličinu kontingenata, ali i infrastrukturno uređenje kasarni, prigovor savesti i dilemu da li buduće regrute prvo upućivati u centre za obuku ili odmah u jedinice.

Slični članci

Back to top button