Politika

Ekološki protest: Stop za Rio Tinto

Glumica Svetlana Bojković poručila je da se ne sme dozvoliti da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije i da je ovo "crveni alarm za Srbiju".

Ekološki protest “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta” održan je danas u Beogradu, a organizatori protesta poručili su vlastima da će se protest širiti po celoj Srbiji ukoliko u roku od sedam dana ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Skup, koji je trajao oko četiri sata, završen je protestnom šetnjom i blokadom Brankovog mosta.

Pre odlaska na Brankov most na Trgu Nikole Pašića govorile su javne ličnosti, ekološki aktivisti, glumci.

Aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta podsetio je da su na protesu, koji je održan u aprilu “sastavili 13 zahteva, na koje niko nije odgovorio”, i naveo da sada imaju dodatni zahtev, a to je da Vlada Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka Zorana Mihajlović “momentalno ponište sve obaveze prema Rio Tintu”.

“Rio Tinto marš iz Srbije”, poručio je Jovanović.

„Aleksandre Vučiću. našu zemlju nećeš natapati otrovom, našu decu nećeš trovati sumpor dioksidom”, rekao je Jovanović.

On je, na Trgu Nikole Pašića, rekao da se „nalazimo na izvorištu najvećeg otrova”.

“Nalazimo se u Bermudskom trouglu najvećeg zla. Desno od mene je Gradska skupština u kojoj sedi jedan, koji kad vidi drvo odmah se ‘vata za motornu testeru. Njegovo ime je Goran Vesić. To je onaj što je sekao platane na Kalemegdanu, to je onaj što je smislio da poseče pola Koštunjaka, koji misli da gradi na stotine hiljada kvadrata na vodoizvorištu u Makišu“, rekao je Jovanović.

Za Skupštinu Srbije rekao je da u njoj “sede robovi, koji umesto narodne volje sprovode volju jednog što je umislio da je Bog, jednog kome je Rio Tinto draži od našeg seljaka, onoga kome je litijum pomračio um”.

Jovanović je zamolio učesnike skupa da minutom ćutanja odaju poštu „za hiljade preminulih od zagađnja vazduha i za sve naše nestale reke”.

“Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu. Ko to truje Srbiju, Linglong, Ziđin, Rio Tinto ili možda neko mnogo otrovniji“, upitao je Jovanović.

Potpredsednik Udruženja “Ne damo Jadar” Zlatko Kokanović rekao je da su Vučić, Brnabić i Mihajlović “tri ključna čoveka koji prodaju nas, našu decu, našu dedovinu”.

On je rekao da Srbiji ne treba kompanija Rio Tinto.

“Ako prođe ovaj projekat u Jadru Srbija je gotova”, upozorio je Kokanović.

Glumica Svetlana Bojković poručila je da se ne sme dozvoliti da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije i da je ovo “crveni alarm za Srbiju”.

“Toliko smo već zagađeni, a Rio Tinto kao kruna svega preti da koliko sutra zabode svoje pijuke, ne samo u Jadru nego, kako smo čuli, i po raznim drugim punktovima u Srbiji”, rekla je Bojković.

Ona je upitala “da li ijedan profit vredi više od ljudskog života, od života prirode, biljaka, životinja, od svega onoga čime je bogata ova planeta”.

“Ne vredi. Zato ovaj skup neka bude početak”, rekla je Bojković i poručila da se sme odustati od borbe.

Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd ocenio je da je strašno u koliko nezdravom okruženju živimo.

On je rekao da “kriminalci koji su okupirali državu guraju reke u cevi, otimaju zemlju, privatizuju obale, seku šume zbog profita, lažnih investicija.

“Moramo da ih oteramo, moramo da oslobodimo našu državu, moramo da se izborimo da zaustavimo sve štetne projekte.To je naša zemlja, naša je reka, naša je šuma, naša je obala i park”, istakao je Lazović.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da “zlo u kom živimo” možemo da pobedimo samo zajedno, bez razlike, da napravimo veliki dogovor za pobedu.

“Ovo je ekološka borba, ali je ovo borba za elementarnu slobodu, za našu budućnost, za našu decu”, poručio je Zelenović.

Posle govora na Trgu Nikole Pašića učesnici protesta krenuli su u protestnu šetnju do Brankovog mosta koji su blokirali oko sat vremena.

Na Brankovom mostu smenjivali su se govornici i muzičari, među kojima je bio i glumac Ivan Jevtović.

Na mostu je bila i grupa izbeglica iz Avganistana, noseći transparente na kojima je pisala zahvalnica Srbiji “Hvala vam što ste nas pozvali da budemo sa vama”, ali i molba Evropskoj uniji da otvori granice.

photo: FoNet

Slični članci

Back to top button