Balkan

Sjećanje na Jasenovac

U Donjoj Gradini danas je održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, javlja AA.

Ovom događaju prisustvovali su zvaničnici bh. entiteta Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a i predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskog kora. Obilježavanju je prisustvovao i veliki broj građana, kao i učenika osnovnih i srednjih škola.

Vijence za nevino stradale na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina, položili su Ana Brnabić, premijer Srbije, Milorad Dodik, predsjedavajući predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, te delegacije jasenovačkih logoraša iz RS i Srbije, predstavnici jevrejske i romske zajednice, ambasadori Ruske Federacije, SAD-a, Evropske unije, Holandije, Velike Britanije, kao i predstavnici ambasada Bugarske, Slovenije, OSCE-a i mnogi drugi.

Nakon polaganja vijenaca na grobnom polju “Hrastovi” služen je parastos i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda. Parastos za stradala Srbe predvodio je patrijarsh srpski Irinej.

Danica Praštalo (86) rođena u selu Aginci kod Kozarske Dubice, kada je imala devet godina odvedena je u Jasenovac. Tri i po mjeseca bila je u ovom logoru odakle je odvedena u Sisak gdje su je sa još troje braće i sestara odvojili od majke. Majku su joj odveli u Njemačku, a djecu u Jastrebarsko. Oca su od ostatka porodice odvojili kod Hrvatske Dubice, gdje su razdvajali muškarce i dječake starije od 12 godina i nikada ga nisu pronašli.

“Ne znam šta da kažem, šta bih god rekla malo bi bilo, ali eto da se ne ponovi, da mladi vide ovo, da čuju, da dođu ovdje, da vide ovu stahotu”, poručila je Danica Praštalo.

Kaže da nikada neće zaboraviti glad i mučenje u Jasenovcu. Njena majka, pošto nisu imali gdje da spavaju, za vrijeme noći u ovom loguru je sjedila, a djeca su joj spavala na nogama zbog čega ujutro nije mogla da hoda.

Gideon Greif, istoričar, u obraćanju prisutnima istakao je da moralna dužnost i obaveza svih da ne dozvole da se Jasenovac ponovi. Objasnio je da se bavio istaživanjem stradanja u Jasenovcu i Aušvicu, pri čemu je zaključio da je Jasenovac bio brutalniji od Aušvica, obzirom da je postojalo čak 57 načina mučenja i ubijanja.

Ana Brnabić, premijer Srbije, rekla je da je prisustvo građana na ovom mjestu obaveza, odgovornost, zalog za budućnost u kojoj će znate da se cijeni sloboda, poštovanje i ljubav prema otadžbini i drugim ljudskim bićima bez obzira na vjeru, naciju, vjerovanje i sve različitosti.

Istakla je da će Srbija uložiti velike napore i energiju da njeguje uspomenu na žrtve logora Jasenovac da se ne bi zaboravio zločin u kojem su stradali nedužni.

“Zato ćemo uložiti značajna sredstva u obnovu i izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina na lično zalaganje i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ovo će biti samo početak obnove sećanja i poštovanja”, rekla je ona.

Istakla je i da se ranije o Jasenovcu moralo više da se uči, da se ne bi dešavalo ono što se dešava, da se ne revitalizuje karakter NDH, svirepost i masovnost Jasenovca i dovodi u pitanje činjenica o stradanju.

“Zahtevamo od vlasti država članica EU da ne dozvole neonacističke proslave sledbenika ustaškog pokreta jer je upravo EU nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma”, rekla je Ana Brnabić i dodala da je fašizam – fašizam, bez obzira da li je 1941. ili 2019. godina.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je važno što Republika Srpska i Srbija zajedno obilježavaju Dan sjećanja na stradanje jasenovačkih žrtava, napominjući da je od izuzetnog značaja što će u Donjoj Gradini biti veliki memorijalni kompleks da bi sjećanje na nevino stradale bilo sačuvano.

“Dolazimo ovdje tek 27 godina da obilježimo strašno stradanje, a zločin se desio prije 70 godina. To govori da se organizovano htjelo sakriti stradanje, ubijanje, umiranje jednog naroda, ogromnog broja naših predaka, na način koji uvijek iznova zaprepasti sa svojom monstruoznošću”, rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednik RS, istakla je da je u istoriji zabilježeno da su se čak i po zlu čuveni nacisti zgražavali nad metodama koje su ustaše primjenjivale tokom masovnih egzekucija.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Slični članci

Back to top button