Globus

Italijanski kruzer sa 6 hiljada putnika zadržan u luci zbog sumnje na koronavirus

Italijanska novinska agencija ANSA je saopćila kako je kruzer firme Costa Crociere zadržan u luci Civitavvechia, na zapadu zemlje

RIM (AA) – Italijanski kruzer sa 6 hiljada putnika zadržan je u italijanskoj luci Civitavvechia, nakon što je kineski par pokazao simptome koronavirusa.

Italijanska novinska agencija ANSA je saopćila kako je kruzer firme Costa Crociere zadržan u luci Civitavvechia, na zapadu zemlje. 

Kineski par se požalio na povišenu temperaturu nakon čega su iz ambulante koja se nalazi u sklopu kruzera, prebačeni u Naciolnalni institut za zarazne bolesti Lazzaro Spallanzani u Rimu.

Navodi se da je nekoliko soba, uključujući i sobu u kojoj je boravio par, stavljeno u karantenu.

Na kruzeru se nalazi 751 putnik iz Kine.

Broj preminulih od posljedica novootkrivenog koronavirusa u Kini povećan je na 170.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je da je dosad potvrđena dijagnoza zaraze virusom 2019-nCoV kod 7.711 pacijenata širom Kine, izuzev Tibeta. Među oboljelim je 1.370 osoba u kritičnom stanju.

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, širom Kine na promatranju je 81.947 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim.

Samo u posljednja 24 sata, širom zemlje otkriveno je novih 1.737 slučajeva zaraženih, a preminulo 38 osoba. Uporedo s tim, iz bolnica u Kini otpuštena su 124 pacijenta koji su izliječeni nakon zaraze.

Koronavirus pojavio se krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, administrativnom centru provincije Hubei.

Ministarstvo obrazovanja Kine produžilo je novogodišnji praznik i do daljnjeg prolongiralo početak nastave u školama.

Među brojnim mjerama koje kineske vlasti provode kako bi spriječile širenje koronavirusa je i obustava javnog prijevoza u 17 najugroženijih gradova.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button