Balkan

Hrvatska policija se iživljava nad migrantima

Primer ponižavanja i traumatizovanja migranata dešava se u Hrvatskoj na teritoriji EU

ZAGREB – Britanski Gardijan piše da hrvatska policija bojom u spreju crta krstove na glavama tražilaca azila prilikom njihovog pokušaja prelaska granice iz Bosne i Hercegovine.

List je objavio brojne fotografije incidenta koji su mnoge organizacije za ljudska prava opisale kao „najnovije ponižavanje“ hrvatskih vlasti migranata koji putuju balkanskom rutom.

UN je zatražio od hrvatske vlade da istraži sve navode o zlostavljanju. „Očito je da je jedan od razloga namerno ponižavanje izbeglica i migranata koji pokušavaju preći granicu“, rekao je Džek Sapoh iz nevladine organizacije No Nejm Kičen (NNK).

„Koliko shvatam, postoje dva moguća motiva. Ili hrvatske vlasti koriste boju u spreju kako bi identifikovale i ponizile one migrante koji u više navrata pokušavaju preći granicu, ili, što je još više zabrinjavajuće, koriste verski simbol kako bi psihološki traumatizovali ove muškarce, koji su većinom muslimani“, rekao je on.

NNK je naveo kako su 6. maja u Poljani, u Bosni migranti poterani nazad i narandžatom bojom u spreju poprskani. Oduzeti su im novac i mobiteli.

Gardijan piše da se jedna druga grupa 7. maja vratila u kamp Miral pored Velike Kladuše i opisala sličan postupak hrvatske policije. Humanitarni radnici, lekari i zvaničnici UN dokumentovali su sistematsko zlostavljanje hrvatske policije, navodi Gardijan i dodaje da je hrvatska policija vrlo često tukla migrante, pucala na njih, pljačkala ih ili im čak oduzimala odeću.

UNHCR je saopštio da je „duboko zabrinut zbog prijavljenog nasilja i postupanja s migrantima i izbeglicama hrvatske policije“. Ta agencija UN zatražila od hrvatske vlade da istraži sve tvrdnje o kršenjima i zloupotrebama i da uspostavi nezavisni mehanizam procene kako bi se utvrdile činjenice o situaciji na granici, prenosi index.hr.

Oznake
Back to top button
Close
Close