Balkan

Sandžaklija Alan Kožar najtraženiji begunac na Balkanu

Alan Kožar je misteriozna ličnost i u Baru i u Crnoj Gori, ali i širom Evrope. Ko je Alan Kožar, čovek za kojim je crnogorsko tužilaštvo raspisalo je crvenu poternicu zbog organizovanja ubistva nekadašnjeg “kralja kocke”?

Alan Kožar je poreklom sa Bihora, na trokutu između Bijelog Polja, Berana i Rožaja. Otac mu je neko vreme radio u Nikšiću, a potom je sa porodicom otišao da živi u Bar.

Mediji često navode da je Alan Kožar čovek od poverenja vođe Zemunskog klana Luke Bojovića kao i da je povezan sa ubistvom Slobodana Šaranovića u okviru krvavog rata klanova u Srbiji i Crnoj Gori.

Šaranović je ubijen 11. marta prošle godine ispred svog stana u budvanskom naselju Dubovica. Ubice su crnim BMW-om prišle Šaranoviću s leđa i pucale u njega iz dva različita oružja. Policija je dan kasnije pronašla zapaljen automobil i automatsku pušku, koji su veštačeni.

Do pretpostavki da je Kožar organizovao ubistvo istražitelji su došli na osnovu određenih materijalnih tragova.

Porodice Bojović i Šaranović godinama su osvetnički nastrojene jedna prema drugoj i u tom ratu stradalo je više osoba, a sam Slobodan Šaranović se teretio za ubistvo Nikole Bojovića, Lukinog brata, zbog čega je bio u pritvoru.

Luka Bojović je imao kontakte sa ljudima iz Bara, a najbliži saradnik i prijatelj mu je bio Luka Đurović koji je prije pet godina poginuo u saobraćajnom udesu u Kotoru. Nakon Đurovićeve smrti, vođstvo nad barskim klanom preuzeo je Alan Kožar. Policija pretpostavlja da je Bojović od Kožara i tražio da likvidira njegovog protivnika.

Za Kožarom je raspisana crvena poternica. Prethodno, 12. decembra 2017. godine Osnovni sud u Baru ukinuo jer za njim poternicu nakon što je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod auta policijskog oficira u Baru Ivana Đokovića.

Kožar je inače bio u zatvoru do juna 2013. godine, odslužio je kaznu od šest godina i deset meseci zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela „Splendid” u Bečićima, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela. Tada je Kožar uhapšen sa grupom koju su predvodili Saša Boreta i Ljubo Bigović, a njih dvojica su poznati javnosti zbog ubistva čuvenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Koliko je kriminalni rat u Baru bezočan, pokazuje podatak da je u junu 2016. u jakoj eksploziji oštećen grob Luke Đurovića, a nije utvrđeno ko je to učinio.

Nedavno je u španskom gradu Malagi likvidiran još jedan Sandžaklija koji je živio u Baru i bio blizak prijatelj Alana Kožara. To je Zijad Nurković (24) koji je preminuo od posledica ranjavanja, a upucan je naočigled supruge i dvogodišnje ćerke.

Nurković je nakon što je pogođen u glavu prebačen u bolnicu, bio je na aparatima, ali je, uprkos angažovanju medicinskih radnika, preminuo.

Alan Kožar se i dalje skriva. Postoje razne pretpostavke da boravi na Kosovu, u Albaniji, Slovačkoj, Holandiji… ali za sada policija nema pouzdane tragove i pretpostavlja se da on vrlo oprezno koristi telefon i informatičke naprave; uglavnom se sporazumeva prethodno utvrđenim šiframa ili neko drugo lice obavlja komunikaciju u njegovo ime.

photo: Dan
Oznake
Back to top button
Close
Close