Globus

Izraelski vojnici ranili osam Palestinaca tokom protesta protiv Trumpovog plana

U gradu Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj Obali, došlo je do sukoba između izraelske vojske i okupljenih Palestinaca nezadovoljnih Trumpovim mirovnim planom

RAMALLAH (AA) – U intervenciji izraelskih vojnika tokom protesta protiv takozvanog mirovong plana američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji su Palestinci organizovali na Zapadnoj obali, osam osoba je ranjeno plastičnim mecima, javlja Anadolu Agency (AA).

U gradu Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj Obali, došlo je do sukoba između izraelske vojske i okupljenih Palestinaca nezadovoljnih Trumpovim mirovnim planom.

Tokom intervencije, izraelski vojnici koristili su plastične metke i suzavce te ranili najmanje osam osoba, na desetine su osjetile posljedice suzavca.

Američki predsjednik Donald Trump je 28. januara, u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyhaua, u Bijeloj kući predstavio takozvani mirovni bliskoistočni plan koji predviđa da Jerusalem bude proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te je poručio da je taj plan veoma veliki i historijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacuju Trumpov plan i najavljuju nastavak borbe za prava Palestinaca.

Palestinski predsjednik Abbas plan je ranije nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

photo: AA
photo: AA

Slični članci

Back to top button