Globus

Zemlje EU zabrinute zbog iranskog prekoračenja dozvoljene količine obogaćenog uranijuma

Žalimo zbog ove iranske odluke koja postavlja pitanje ključnog instrumenta o neširenju nuklearnog oružja, navodi se u saopćenju vodećih evropskih država

LONDON (AA) – Vlasti Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Evropske unije pozvale su vlasti Irana da odustanu od nakane prekoračenja količine obogaćenog uranijuma koja je dogovorena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Šefovi diplomacija Velike Britanije, Francuske i Njemačke te predstavnici EU-a su u zajedničkom saopćenju izrazili zabrinutost zbog nedavne vijesti da je Iran već prekoračio granicu od dozvoljenih 300 kilograma obogaćenog uranijuma.

“Bili smo jasni i koncizni u stavu da naša privrženost sporazumu ovisi o punom pridržavanju iranske strane. Žalimo zbog ove iranske odluke koja postavlja pitanje ključnog instrumenta o neširenju nuklearnog oružja“, navodi se u saopćenju.

Iran je 8. maja dao dvomjesečni rok evropskim partnerima za očuvanje sporazuma o nuklearnom pitanju iz 2015. godine. U ponedjeljak je iz Teherana saopćeno da je Iran prekoračio granicu o uskladištenom obogaćenom uranijumu.

Uporedo s tim, šef ruske diplomacije Sergey Lavrov jučer je pozvao vlasti Irana da se pri djelovanju ne rukovode emocijama i da poštuju osnovne stavke međunarodnog sporazuma o nuklearnom pitanju iz 2015. godine.

“SAD je uveo novi paket sankcija kojima zabranjuje da se od Irana kupuje višak obogaćenog uranijuma. Tako je SAD članicama Ujedinjenih nacija zabranio implementaciju ranije odluke Vijeća sigurnosti UN-a. To je uzrok ove situacije”, kazao je Lavrov.

Lavrov je pozvao i evropske zemlje da ispoštuju obećanja u vezi s aktiviranjem Instrumenta za podršku trgovinskoj razmjeni (INSTEX).

Vodeće sile Evropske unije početkom godine su uspostavile INSTEX, novi mehanizam s ciljem nastavka trgovinske saradnje s Iranom i zaobilaženja američkih sankcija toj zemlji.

Svim članicama Evropske unije će biti otvorena vrata INSTEX-a, a rukovodeće organe će imenovati Francuska, Njemačka i Velika Britanija koje su, uz Rusiju, Kinu i SAD, potpisnice međunarodnog sporazuma s Iranom.

Slični članci

Back to top button