Globus

Dobitnik Nobelove nagrade za mir: Premijer Etiopije dočekan kao heroj

Premijer Etiopije Abiy Ahmed je u utorak dobio Nobelovu nagradu za mir za napor uložen urješavanje pograničnog konflikta sa susjednom Eritrejom i uspostavu regionalne saradnje

ADDIS ABABA (AA) – Hiljade Etiopljana dočekalo je u četvrtak na ulicama glavnog grada Addis Ababe premijera te zemlje Abiya Ahmeda kome je u utorak u Oslu dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

Brojni građani okupili su se na ulicama glavnog grada od Međunarodnog aerodroma Bole do Nacionalne palate gdje se nalazi sjedište predsjednika. Mnogi su uzvikivali premijerovo ime, te nosili transparente na kojima je pisalo “Heroju naš, dobro došao kući”.

Jedan od onih koji je prisustvovao dočeku je i Alemu Kassa, koji je za AA kazao da je premijer Etiopiju učinio ponosnom.

“Još jednom je zadobio naše povjerenje u njegovo vođenje države i reformsku agendu”, rekao Kassa.

Još jedan od prisutnih na dočeku, Etaferu Abebe, istakao je da je Ahmed postavio temelje za miran i demokratski život u Etiopiji.

Premijer Etiopije je u utorak dobio Nobelovu nagradu za mir zbog njegovih napora da riješi pogranični konflikt sa susjednom Eritrejom i uspostavi regionalnu saradnju.

Po dolasku u svoju zemlju se obratio medijima, istakavši kako je nagrada svojevrsna poruka da su ljudi u tom dijelu svijeta sposobni stvarati historiju u svakom apskektu života.

“Dijelim ovu nagradu s narodom Eritreje i Afričkog roga”, rekao je Ahmed.

Slični članci

Back to top button