Globus

Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu: Mladi sve manje žele brak

Agencija za statistiku Južne Koreje je saopćila da je posebno zabrinjavajući podatak da stopa fertiliteta u toj zemlji konstantno opada tokom nekoliko posljednjih decenija

SEUL (AA) – Južna Koreja se posljednjih godina suočava sa sve nižom stopom nataliteta, prvenstveno zbog sve većeg broja mladih ljudi koji izbjegavaju stupanje u brak iz različitih socijalnih i ekonomskih razloga.

Tamošnji stručnjaci smatraju da velike ekonomske promjene u zemlji ostavljaju posljedice na finansijsko stanje kao i na demografsku sliku cijele zemlje.

Tokom posljednje tri generacije Južna Koreja je doživjela brzu industrijalizaciju i ogroman ekonomski progres te je danas četvrta najveća azijska ekonomija, odmah poslije Kine, Japana i Indije.

Ipak, zemlja se posljednjih godina suočava s ozbiljnim problemom sve starijeg stanovništva, sve manjim brojem mladih koji stupaju u brak kao i sve nižim natalitetom.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2019. godinu, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu. U toj zemlji trenutno u prosjeku svaka žena rodi 1,1 dijete.

Primjera radi, u Kini u prosjeku svaka žena rodi 1,7 djece, u Indiji 2,2, SAD-u 1,8, Njemačkoj 1,6, a u Nigeru čak 7 djece. Prema podacima UN-a, globalni prosjek iznosi oko 2,5 djece.

Slični članci

Back to top button