Globus

Muslimani širom sveta protestuju zbog paljenja Kurana u Danskoj

Irak i druge države sa većinskim muslimanskim stanovništvom oštro su osudili paljenje Kurana ispred iračke ambasade u Kopenhagenu.

Pripadnici ekstremne desničarske grupe „Danske patriote” zapalili su muslimansku svetu knjigu ispred ambasade Iraka u glavnom gradu Danske i to su uživo prenosili preko Fejsbuka.

Skoro 1.000 demonstranata pokušalo je da dođe do danske ambasade u Bagdadu posle ovog incidenta.

Sredinom juna, demonstranti u Bagdadu su zapalili ambasadu Švedske kada su čuli vest o paljenju Kurana u Stokholmu.

Dvojica antiislamskih demonstranata gazili su muslimansku svetu knjigu i zapalili je na limenom poslužavniku postavljenom na pločniku pored iračke zastave u ponedeljak, 24. jula.

Ovakvi događaji samo doprinose da „virus ekstremizma i mržnje” bude „stvarna pretnja mirnom suživotu društava”, saopšteno je iz iračkog Ministarstva spoljnih poslova.

Muslimani smatraju da je Kuran božja reč i svaku namernu štetu ili pokazivanje nepoštovanja prema njemu smatraju uvredljivim.

Poslednje skrnavljenje knjige u glavnom gradu Danske takođe je izazvalo okupljanje hiljada demonstranata u jemenskoj prestonici Sani, koji su ljutnju i na Dansku i na Švedsku zbog toga što su dozvolile takva dela.

Turska je incident nazvala „odvratnim napadom” na Kuran, dok je alžirsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo danskog ambasadora i otpravnika poslova Švedske da osude ta dela.

U Iranu su se muslimani okupili u subotu zbog ranijih skrnavljenja.

Lokalni mediji u Kataru izvestili su da je Suk Al Baladi, najveći lanac prodavnica u zemlji, uklonio švedske proizvode u znak protesta.

„Danska osuđuje današnje spaljivanje Kuranau kojem je učestvovao vrlo mali broj pojedinaca”, napisalo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru.

„Ovi provokativni i sramni činovi ne predstavljaju stavove danske vlade. Apelujemo na sve da nasilje nikada ne sme biti odgovor.”

U Bagdadu su u subotu snage bezbednosti upotrebile suzavac kako bi sprečile demonstrante da dođu do danske ambasade.

Mostovi koji vode do Zelene zone, dela grada u kojem su ambasade mnogih zemalja, bili su zatvoreni.

Prošlog petka, Švedska je evakuisala osoblje ambasade iz Bagdada posle upada demonstranata, uglavnom sledbenika šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra.

Irak je proterao i švedskog ambasadora.

Razlog za demonstracije bila je dozvola iračkom hrišćanskom izbeglici da po drugi put spali Kuran u Stokholmu.

On je u švedskom glavnom gradu zgazio knjigu, ali je nije zapalio.

Sud je poništio policijsku zabranu za ovaj proteste, navodeći zakonsko pravo na slobodu okupljanja.

Švedske vlasti osudile su spaljivanje svete knjige i ocenile ga kao islamofobično.

U aprilu prošle godine, četiri dana zaredom u nekoliko gradova u Švedskoj trajali su nasilni sukobi nakon što je krajnje desničarski političar Rasmus Paludan, koji je na čelu danske antiislamske Stram Kurs (Tvrdokorni), rekao da je spalio Kuran i najavio da će to ponoviti.

Više od 40 ljudi uhapšeno je u nekoliko gradova tokom sukoba policije i demonstranata.

Pre tri godine, Paludan je osuđen na mesec dana zatvora u Danskoj zbog različitih prekršaja, među kojima je i rasizam.

Paludan je pokušavao da organizuje paljenje Kurana i u drugim evropskim državama.

Na izborima u Danskoj 2019. godine, Paludan je predstavljao stranku Stram Kurs koja je dobila 1,8 odsto glasova, ne uspevši da osvoji poslanički mandat.

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka pozvalo je tada na razgovor otpravnika poslova švedske ambasade u Bagdadu kako bi ga upozorili da takvi incidenti mogu da imaju „ozbiljne posledice” po odnose Švedske i muslimanskih država.

Izvor: BBC

Slični članci

Back to top button