Globus

Potrebna međunarodna istraga o ubistvu Khashoggija

ŽENEVA (AA) – Hatice Cengiz, verenica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, pozvala je Ujedinjene nacije (UN), Evropsku uniju (EU) i Kongres SAD-a na pokretanje međunarodne istrage o ubistvu Jamala Khashoggija. 

Cengiz se obratila na konferneciji za novinare u Ženevi, koji je organizavalo Udruženje dopisnika u Ujedinjenim narodima (UN) u Ženevi (ACANU) pod nazivom “Pravda za Jamala”. Moderator današnjeg skupa bio je dopisnik AA i član Upravnog odbora ACANU-a Bayram Altug. 

“Kao što znate, Jamal je bio novinar. Ubijen je u službenoj misiji bez ikakve krivice. Stoga je ovaj slučaj zapravo pitanje koje se tiče cijelog svijeta, u smislu medija, ljudskih prava i ljudske dimenzije. Smatram da će posljednji izvještaj biti predvodnik za niz ozbiljnih koraka usmjerenih ka sankcijama Saudijskoj Arabiji”, kazala je Cengiz. 

Na pitanje u vezi s dijelovima izvještaja specijalne izvjestiteljice Ujedinjenih nacija (UN) Agnes Callamard, u kojima se navodi da generalni sekretar UN-a Antonio Guterres treba podsticati na daljnju istragu, Cengiz je odgovorila: 

“Smatram da međunarona istraga nije jednostavno pitanje koje se tek tako može povući i pitanje na koji cijeli svijet moze ostati posmatrač. Svi smo svjedočili jednom takvom ubistvu u 21. vijeku. Iz perspektive Bliskog istoka, osoba koja je izložena ubistvu je bila osoba koja je vjerovala u demoktariju, ljudska prava i slobodu izražavanja. Ovo (izvještaj) nije pitanje koje će tek tako ostati samo brojka u dosijeima UN-a. Vjerujemo da će svjetsko javno mnijenje i međunarodne organizacije poduzeti mjere u vezi s tim pitanjem. Nastavit ćemo aktivnosti u tom pravcu i pratiti sve što se bude događalo”, kazala je Cengiz. 

Dodala je kako više nije moguće vratiti Jamala Khashoggija, te dodala: “Ono što ću u budućnosti činiti jeste nastaviti boriti se za zaštitu njegovih ideala”. 

Cengiz je podsjetila kako je posljednji izvještaj tek objavljen, te kako vjeruje da članovi Kongresa SAD-a neće ćutati na pozive iz izvještaja. 

“Otvaranje međunarodne istrage pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) bilo bi mnogo učinkiovitije”, naglasila je Cengiz, koja je izrazila nadu da će i zemlje Evropske unije poduzeti takvu incijativu. 

Upitana da li je preslušala audio snimke koji se nalaze i u samom izvještaju, Cengiz je odgovorila kako to nije uradila. 

“Nisam slušala audio snimke. Nisam to ni zahtijevala, jer nisam željela to da uradim. Smatrala sam da ne bi bilo dobro za mene da ih poslušam”, poručila je Cengiz. 

Istakla je kako je vrlo zadovoljna interesom međunarodnih medija kada je riječ o slučaju ubistva Khashoggija. 

“Jamal je bio međunarodni novinar. Nakon što ga je zadesila takva sudbina, mjesecima je bio glavna tema u medijima. To je zaista za mene veoma ohrabrujuće i nešto na što sam ponosna. Jer, prvi put u životu sam svjedočila tome da je jedan ovakav slučaj toliko dugo bio prisutan u medijima”, naglasila je Cengiz. 

Kashoggi je ubijen, a potom raskomadan od saudijskih operativaca ubrzo nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine. 

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

čovjek ubijen bez suđenja

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button