Sport

Premijer liga najbolja, hrvatska i srbijanska liga visoko rangirane

U prvih deset su prvenstva Brazila, Španije, Italije i Kolumbije, Portugala, Francuske, Holandije, Argentine i Njemačke

LONDON (AA) – Prvi put nakon 2009. godine engleska Premijer liga je proglašena najboljom fudbalskom ligom godine u izboru Međunarodnog instituta za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS).

Odlični evropski rezultati Liverpoola, Tottenhama i Manchester Cityja pomogli su Englezima da zauzmu prvo mjesto gdje su posljednji put bili 2009. godine.

Slijede prvenstva Brazila, Španije, Italije i Kolumbije, a među prvih deset još su se našle i lige Portugala, Francuske, Holandije, Argentine i Njemačke.

Od zemalja regiona Balkana, najbolje rangirana je Prva hrvatska liga koja se nalazi na odličnom 18. mjestu na listi 100 najboljih liga svijeta.

Potom slijede fudbalska liga Srbije na 20., Prva slovenačka liga na 49., te albanska Prva liga koja se nalazi na 69. mjestu.

Makedonska liga je na 77. mjestu, crnogorska na 88., Premijer liga Bosne i Hercegovine zauzima 95., a poziciju iza je liga Kosova.

IFFHS od 1991. godine bira najbolje lige u svijetu, a ključni parametri koji se uzimaju u obzir su statistike i uspjesi igrača i timova, posebno u međunarodnim klupskim takmičenjima.

Slični članci

Back to top button