Društvo

Izmena koeficijenta za plate

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da je izmenom Zakona o platama državnih službenika i nameštenika predložena izmena koeficijenata za obračun i isplatu plata zaposlenih nameštenika koji obavljaju prateće pomoćno–tehničke poslove u državnim organima.

Obradović je, obrazlažući izmene Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, navela da se promena koeficijenata odnosi na radna mesta nameštenika koja su razvrstana od treće do šeste platne grupe.

“Umesto koeficijenta 1,9 određuje koeficijent 1,96, za radna mesta nameštenika treće vrste-viša škole, studije 1.stepena, umesto 1,5 određuje se koeficijent 1,71, za radna mesta nameštenika četvrte vrste-srednja škola”, rekla je Obradović.

Prema njenim rečima, umesto koeficijenta 1,2 određuje se 1,38, za radna mesta nameštenika pete vrste-osnovna škola i nakon toga specijalističko obrazovanje do dve godine, a umesto koeficijenta jedan određuje se 1,20 i to za radna mesta nameštenika šeste vrste-osnovna škola.

“Navedena izmena Zakona o platama državnih službenika i nameštenika proizilazi iz potrebe da se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima, upodobi u što većoj meri vrednostima uporedivih poslova koji obavljaju državni službenici”, rekla je ona.

Obradović je navela da se obavljanjem pratećih pomoćno-tehničkih poslova, kao što su poslovi pravosudne straže, daktilografa, dostavljača, kurira, zaposlenih na prijemu i ekspediciji pošte i drugih, značajno doprinosi nesmetanom funkcionisanju sudova i tužilaštava na teritoriji Srbije.

“Na predloženi način stvaraju se uslovi za adekvatno razlikovanje u vrednovanju poslova različite složenosti, unapređuje materijalni položaj i dopriosi dodatnoj motivaciji zaposlenih i kvalitetu njihovog rada”, rekla je ona.

Slični članci

Back to top button