Društvo

Avdul već stigao u EU: Sjeme žitarica naslijedio od pradjedova

Njegove žitarice i brašna u restoranima od Beča do Luksemburga. Tvrdi da je odavno primijenio sve standarde.

Poljoprivredni proizvođač iz sela Vrbica u petnjičkoj opštini Avdul Adrović već je zakoračio u Evropsku uniju jer tvrdi da je odavno primijenio sve standarde koji se zahtijevaju od poljoprivrednika, a istovremeno je i jedan je od najvećih proizvođača organske hrane i žitarica u Crnoj Gori.

Moglo bi se, po tome, reći kako je Evropa odavno došla kod Avdula.

Godinama u okviru Zemljoradničke zadruge „Vrbica“, na čijem je čelu, Adrović ostvaruje rekordne prinose, posebno kada se radi o takozvanim alternativnim žitaricama.

“Ono što je najvažnije reći je to da su to prvenstveno autohtona sjemena, koja su stara i preko stotinu godina. Ta sjemena sam naslijedio od svojih djedova i pradjedova, kada nije bilo nikakve hemije i kada se oralo ralom i konjima. Takva sam ih sačuvao i sada su pohranjena u Banci gena u Podgorici”, kaže Avdul sa ponosom.

On objašnjava kako je to staro sjeme kukuruza koje je u našem narodu poznato pod nazivom „kolomboć“ ili „jarik“.

“Osim kukuruza, od djedova sam naslijedio i stara sjemena raži, ovsa i ječma. I ta sjemena sam ustupio Banci gena na čuvanje. To je za ponos Crne Gore, kada se radi o proizvodnje hrane”, priča Avdul.

Ovaj čovjek je, ipak, ponajviše poznat po proizvodnji heljde, čije sjeme je nabavio iz Slovenije i koje je takođe u potpunosti organsko.

Ne voli da se hvali, ali smatra da je najveći proizvođač organskih žitarica u Crnoj Gori, i da tokom cijele godine ima žitarica za prodaju, sve do jeseni i nove žetve.

U Zemljoradničkoj zadruzi “Vrbica” planiraju dalji razvoj poljoprivrednog dobra i izgradnju jednog planinskog mlina na vodu, kao i eko restorana i male centrale u selu, nedaleko od Petnjice.

“Nekada je u Vrbici bilo trideset mlinova. Danas imamo samo dva, od čega jedan nije za upotrebu. Mi naše žito meljemo na isključivo tradicionalni način, na kamenu, tako da namjeravamo da napravimo jedan mlin značajnijeg kapaciteta, od sto kilograma na sat”, kaže Avdul.

Nema nikakve sumnje da je Avdul među najboljima kada je riječ o proizvodnji organske hrane u Crnoj Gori. Sjemena žitarica stara više od vijeka, koja je ovaj čovjek sačuvao, govore u prilog tome.

Izvor: Vijesti.me

Slični članci

Back to top button