Društvo

Usvojena rezolucija

Inicijativu za usvajanje ove rezolucije u kosovskoj skupštini pokrenula je bošnjačka koalicija Vakat.

PRIŠTINA, 07. jul 2021.(FoNet) – Poslanici kosovske skupštine usvojili su na današnjoj sednici Rezoluciju, kojom se osuđuje genocid u Sebrenici,  a, kako su javili mediji koji prate ovu sednicu u parlamentu, poslanici Srpske liste tokom rasprave o rezoluciji napustili su skupštinsku salu.

Kako prenosi Kossev, rezolucija je usvojena sa 89 glasova „Za“, dok nije bilo glasova protiv i uzdržanih.

Inicijativu za usvajanje ove rezolucije u kosovskoj skupštini pokrenula je bošnjačka koalicija Vakat.

Bahrim Šabani iz ove koalicije rekao je da će usvajanje Rezolucije imati višestruki značaj i za Bošnjake.

„Pomoći će i da se pored žrtava u Srebrenici i u celoj Bosni i Hercegovini, ne zaborave ni žrtve na Kosovu i da ova Rezolucija i Dan sećanja na genocid u Srebrenici, budu primer za buduće generacije, da one budu sredstvo pomirenja među narodima, a ne sredstvo otuđivanja i zaoštravanja”, rekao je on.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je prisustvovao današnjoj sednici, izjavio je da Rezolucija nailazi na podršku jer je to „plemenita akcija“.

„Danas podržavamo rezoluciju povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Ovo je plemenita i pravilna akcija i pre svega naša ljudska univerzalnost naše želje za pravdom. Genocid u Srebrenici najveći je masakr u Evropi od Drugog svetskog rata. Godinama se sećamo da je Srebrenica pozivala na pravdu. 2016. godine otišao sam u Srebrenicu na poziv ‘Majki Srebrenice’. Srebrenica je bila puna grobova i spomen obeležja“, rekao je Kurti.

Kurti je optužio srpsku vojsku za genocid u Srebrenici.

„Ubila ih je srpska vojska i paravojne formacije. Ko su oni zločinci koji čine zločin nad zločinom, skrivajući ubijena tela. Milošević je umro nekažnjeno, njegovi saradnici, preko 4.000 srpskih vojnika ne samo da su slobodni, već su na vlasti i donose odluke. Karadžić i Mladić su osuđeni, ali njihovi saučesnici još nisu osuđeni. Rezultati genocida, tj. entiteti koji proizilaze iz čišćenja, poput Republike Srpske, funkcionišu defunkcionalizacijom Bosne“, rekao je Kurti, prenosi prištinska Gazeta Express. 

Slični članci

Back to top button