Društvo

U Bursi održano “Veče jedinstva, druženja i solidarnosti“

Građani Turske porijeklom iz Sandžaka su izuzetno uspješni poslovni ljudi, naučnici, profesori, javni i kulturni radnici pa stoga očekujem da ćemo nastaviti saradnju na svim zajedničkim programima i projektima, rekla predsjednica BNV-a

NOVI PAZAR (AA) – Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća u kojoj su bili predsjednica Jasmina Curić i potpredsjednik Fuad Baćićanin prisustvovala je u Bursi u Turskoj manifestaciji “Veče jedinstva, druženja i solidarnosti“, koju je organizovalo Udruženje “Bursa Bosna-Sandžak“, prenosi agencija Anadolija.

U obraćanju Curić je rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće krovna institucija Bošnjaka i najviše političko i predstavničko tijelo koje se skoro tri decenije bori za očuvanje identiteta i ostvarivanja prava i boljeg položaja Bošnjaka u Sandžaku. U cilju rješavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka BNV je pokrenuo inicijativu za uspostavljanje autonomije Sandžaka kroz model specijalnog statusa.

“Građani Turske porijeklom iz Sandžaka su izuzetno uspješni poslovni ljudi, naučnici, profesori, javni i kulturni radnici, pa stoga očekujem da ćemo nastaviti saradnju na svim zajedničkim programima i projektima. Cilj Bošnjačkog nacionalnog vijeća je da zajedno sa vama očuvamo veze između građana Turske porijeklom iz Sandžaka i Bošnjaka Sandžaka“, istakla je Curić.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Vlade i Skupštine Republike Turske, gradonačelnik Burse, predsjednici više opština iz Turske, konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu, zvaničnici i predsjednici opština iz BiH te privrednici i predstavnici brojnih bošnjačkih udruženja iz Turske, navode iz BNV-a.

Slični članci

Back to top button