Društvo

Građani Sarajeva odali počast žrtvama Srebrenice

Članovi porodica žrtava, rodbina, prijatelji i brojni građani Sarajeva su, okupljeni ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, učenjem Fatihe i postavljanjem cvijeća na kamion s tabutima, odali počast za 33 žrtve genocida u Srebrenici - Ispred zgrade Predsjedništva BiH, na ispraćaju konvoja sa srebreničkim žrtvama, bili su i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, sa suprugom Emine Erdogan, kao i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović

SARAJEVO (AA) – Kamion s tabutima 33 žrtve genocida u Srebrenici stigao je u Sarajevo i, kao i prethodnih godina, zaustavio se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su porodice žrtava i građani odali počast stradalim u genocidu.

Kamion s posmrtnim ostacima će potom nastaviti put prema Potočarima, gdje će u četvrtak, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH, na ispraćaju srebreničkih žrtava, osim porodica žrtava, bili su i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, sa suprugom Emine Erdogan, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, brojni ministri iz BiH i Turske, ambasadori, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, članice Udruženja “Majke enklave Srebrenica – Žepa i mnogobrojni građani Sarajeva.

Glavnu saobraćajnicu u Sarajevu ispunio je muk, kada se na početku ulice pojavio kamion s tabutima. Brojni građani, porodice žrtava, prijatelji i rodbina, koji su se okupili pred zgradom Predsjedništva, svoje najmilije ispratili su suzama i učenjem Fatihe pred njihove duše. Brojni građani su prišli kamionu s posmrtnim ostacima i stavili cvijet u znak počasti za žrtve genocida.

Kamion koji prevozi posmrtne ostatke ubijenih u genocidu, počinjenom 11. jula 1995. godine na području Srebrenice, prekriven je državnom zastavom BiH.

Brojne Sarajlije okupile su se i duž centralne gradske ulice, s cvijećem u rukama, kako bi ispratili konvoj s tabutima i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kojima će biti klanjana dženaza i obavljen ukop u četvrtak, 11. jula, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Konvoj je jutros krenuo iz Visokog, gdje se obavlja identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama iz proteklog rata u BiH 1992.-1995, a njegov dolazak u Potočare očekuje se danas u popodnevnim satima.

U pratnji policije i građana, kamion s 33 tijela ubijenih Srebreničana, nastavio je put zaustavivši se također i kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, Vječne vate, Gradske tržnice, pijace Markale, odnosno kod spomen obilježja stradalih Sarajlija u periodu agresije na BiH, sve do Vijećnice na istočnom izlazu iz grada, odakle je nastavio put ka Potočarima.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina. U zelenom tabutu maloljetnog Osmana nalaze se posmrtni ostaci koji su pronađeni na nekoliko različitih lokacija.

Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28), te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Slični članci

Back to top button