Društvo

Novi Pazar: Održana manifestacija “Dani Resulullaha”

Kako je poručeno na manifestaciji, danas nedostaje mudrosti Božijeg poslanika Muhammeda a.s., njegova blagost i nježnost, briga i ljubav koju je usmjeravao i davao svima na dunjaluku

NOVI PAZAR (AA) – Islamska zajednica Srbije (IZS), u saradnji s Diyanetom Turske i Turskom fondacijom Diyanet, u okviru manifestacije “Dani Resulullaha” organizovala je večeras u Novom Pazaru veče Kur’ana, ilahija i predavanje na temu “Poslanik i porodica”.

Kako je poručeno sa skupa, ova manifestacija je imala za cilj da ukaže na sve današnje devijacije u svijetu i našem podneblju, razvodima brakova, nesreće u porodiciama, žestine i grubosti.

Sandžački muftija Senad ef. Halitović je rekao da je Poslanik Muhammed a.s. bio na najvišem stupnju morala i da ljudi neće uspjeti ako mimo njega budu tražili uzora.

On je ukazao da je rješenje za današnju porodicu “kod onog kojeg je Svemogući Gospodar poslao kao milost svim svjetovima, koji je najljepši uzor kao suprug, brat, komšija, kao djed, kao vojskovođa…”.

“Danas nedostaje mudrosti Božijeg poslanika, njegova blagost i nježnost. Njegova briga, ljubav koju je usmjeravao i davao svima na dunjaluku. Volio je sve ljude, želio je dobro i svojim dušmanima”, kazao je muftija Halitović, naglasivši da su današnji problemi u muslimanskim porodicama zbog toga što su se suštinski udaljili od poruke Božijeg poslanika Muhammeda a.s..

On je podsjetio da je Poslanik Muhammed a.s. poseban osvrt imao na prirodu, životinje te da što danas gledamo i ono što se pripisuje muslimanima, “islam i teror” nikako se ne može dovesti na poruke koje je svojim životom ostavio Poslanik.

“On (Muhammed a.s.) nije poslan samo Arapima već cijeom čovječanstvu i svako ima pravo da bude član porodice Poslanika. Svako danas ko se okiti svojstvima blagosti, nježnosti, s kojima je došao Resulullah, od njegove je porodice. Ako želimo biti članovi te porodice, moramo prihvatiti njegov način života”, poručio je Halitović i posebno je naglasio važnost slijeđenja Poslanika u svim segmentima života.

Tokom vjerskog programa nastupili su hafizi Abdulmuhsin Sulejman i Edip Pepić, horovi ilahija “Đulistan”, “Isa-beg” i “Stambol”, te solista Latif Močević.

Na svečanosti su, pored velikog broja vjernika, imama iz svih sandžačkih mjesta i visokih dužnosnika IZ-e Srbije, prisustvovali zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) lokalnih samouprava Novog Pazara, Tutina i Sjenice, političkog, kulturnog i javnog života.

Manifestacija je prethodno održana u Tutinu i Sjenici, a nakon Novog Pazara u subotu će biti organizovana u Prijepolju.

Po islamskom kalendaru, mjesec rebi-ul-evvel je mjesec rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s..

U ovoj godini Islamska zajednica Srbije, u saradnji s Diyanetom Turske i Turskom fondacijom Diyanet, posebnu pažnju je posvetila poslanikovom odnosu prema porodici.

Senad Halitović, photo: AA

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button