Društvo

Halilović: Pohlepa i građevine gutaju sve pred sobom

NOVI PAZAR – Pisac Enes Halilović izjavio je da je šokiran koliko se u današnjem Novom Pazaru, na svakom koraku, vidi pohlepa koja je naročito uočljiva preko opsesije izradnjom, stanovima, kvadraturom i nekretninama.

Nemam ništa pritiv da se kapital oplodi i uveća i niko normalan nema ništa protiv građevinskog posla, ali me šokira činjenica da građevine postaju opsesija velikog broja ljudi. Umesto da svi kao zajednica zabranimo izgradnju u ovom starom Novom Pazaru čiju prošlost nismo sačuvali, mi neprestano zidamo, zidamo i sužavamo životni prostor našoj deci, rekao je Halilović za Kazaljku.

On tvrdi da je posebna tema to što mnoge zgrade svojom visinom sakrivaju lepotu starih novopazarskih džamija koje su tu vekovima.

“Treba da se zapitamo da li je u redu zgradama skrivati džamije, ako to nije u redu – treba da se zapitamo da li je normalno to što svi ćutimo pred kapitalom. Bojim se, kad bi naše džamije sakrivali kapitalisti iz Kragujevca, Novog Sada, Skoplja ili Zagreba – mi bi rekli da oni to nama namerno rade, a kada naše komšije i naši sunarodnici to rade – mi ćutimo kao da se ništa ne dešava. Zapitajmo se, da li smo licmerni”, poručio je Halilović.

“Vazduh je zagušljiv, ulice uske, saobraćaj u kolapsu, nema zelenila, beton narasta na sve strane – pitam se, da li mi kao komuna imamo ikakvu ideju da obezbedimo našim potomcima neki lagodan život u čistoj sredini. Nisam političar, ne govorim da bi mi neko dao glas. Govorim kao čovek koji gleda pohlepu koja se neprestano dozidava i guta sve iza sebe i guta sve pred sobom”, rekao je Halilović.

Slični članci

Back to top button