Društvo

DEMOSTAT: Loše rukovođenje u EPS-u

BEOGRAD – Srbija, bez obzira na energetsku krizu, nije morala da se suoči sa bojazni od restrikcija struje, nedostatkom energenata i skokom cena za indivudualne potrošače i industriju da je Elektroprivreda Srbije (EPS) u stanju da proizvede dovoljno struje, što nažalost nije slučaj, preneo je danas Demostat.

Razlog zbog koga EPS ne proizvodi dovoljno struje, kako objašnjava struka, treba tražiti u nestručnom rukovođenju partijskih kadrova preduzećem proteklih godina, u periodu kada je direktor bio Milorad Grčić

Izvor Demostata iz EPS koj je želeo da ostane anoniman rekao je da je EPS iz svojih kopova u mogućnosti da obezbedi dovoljne količine uglja to bi rezultiralo dovoljnom proizvodnjom struje u termoelektranama, te ne bi morao da uvozi struju iz inostranstva i troši pozamašne sume novca i tako opterećuje poslovanje i stvara gubitke.

“Da se radilo odgovorno i profesionalno situacija bi bila upravo takva, s obzirom na potencijale sa kojima EPS raspolaže, preduzeće bi proizvodilo dovoljne količine uglja, dovoljne kalorijske vrednosti i potrebe za uvozom ne bi bilo, kao ni straha od toga da li će električne energije biti dovoljno i da li ćemo se morati suočiti sa restrikcijama”, naveo je sagovornik Demostata.

Da građani ne bi morali da strahuju od toga da neće imati dovoljno struje tokom zime kada bi je EPS dovoljno proizvodio u svojim postrojenjima, u prvom redu termoelektranama, smatra i stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović.

On je naveo da ovog leta hidroelektrane nisu proizvodile dovoljno struje jer je vodostaj reka bio nizak, ali sa pojavom obilnih padavina ta situacija se promenila i sada će proizvodnja električne energije iz tih postojenja biti veća.

“Međutim, najveću količinu struje u Srbiji dobijamo iz termoelektrana a tu ne proizvodimo dovoljno struje jer nema potrebnih količina, uglja pa moramo da je uvozimo”, smatra Gavrilović

Prema njegovim rečima, da se EPS upravlja na profesionalan način da se obezbeđuju dovoljne količine uglja to preduzeće bi moglo da podmiruje kompletne potrebe potrošača u zemlji, a to znači da bi cene za potrošače, uključujući tu i privredu, mogle da budu niže nego što je to sada slučaj.

Gavrilović je ocenio da bi isto tako EPS stvarao profit iz koga bi mogao da održava postojeća i gradi nova proizvodna postrojenja, kao i da bi u takvim uslovima to preduzeće moglo i da poveća proizvodnju struje, za oko 20 odsto, i da je izvozi.

“Na taj način bi u situaciji poput aktuelne moglo da zaradi, oko dve milijarde evra. S tim novcem bi mogla da se izgradi hidroelektrana veličine Đerdapa 3 ili tri hidroelektrane veličine Bistrice. Razloga za uvoz struje i strah od njene nestašice i restrikcija ne bi bilo”, kazao je Gavrilović.

Slični članci

Back to top button