Kultura

ŠEĆER SOKAKOM – značajan doprinos Indire Hadžagić Duraković

piše: Enes Halilović

Bogatu karijeru u žurnalistici i kulturi Indira Hadžagić Duraković ukrasila je knjigom “Šećer sokakom” koju u podnaslovu imenuje kao Prilog sentimentalnoj istoriji Prijepolja.

Knjiga je formirana kroz dva jednako važna dijela (“Niz mahale i sokake” i “Bili nekad ćepenci i dućani) kojima je posvetila jednaku pažnju i majstorski prenijela i opisala važne segmente bliske prošlosti Prijepolja.

Nesebično je i plemenito davati znanje. Kao što je autorka pomenula da je Sreten Vukosavljević u novoformiranoj čitaonici širio svoje ideje, čitao nepismenom narodu novine i podučavao ih, tako i ona danas, knjigom koja je važno svjedočanstvo, čuva prošlost, jezik, identitete, opisuje istine i zablude i oslikava prolaznost svijeta, neumitnost migracija i čaroliju multikulturalnosti.

Autorka ima brilijantna zapažanja, govori o dućanima, imenima, nazivima, običajima, porodicama, sokacima, česmama, mahalama, sve priče prate kvalitetne fotografije, a kroz tekst lebdi duh Prijepolja.

Ona govori da je sadašnjost ponekad nedovoljno zainteresovana za prošlost i napominje današnjeg građanina kako nije on prvi koji korača drumovima, te zaključuje da “gubitak male toponimije svakodnevice i gradskih orijentira koji povezuju, čini da se ljudi otuđuju.”

U osnovi ovog poduhvata leže dve autorkine odlike: ljubav prema ljudima i rodnom kraju i njeno osećanje da će samo sistematičnost pomoći budućim naučnicima da dešifruju kodove prošlosti.

Nadajmo se da će žitelji Prijepolja znati i poštovati trud Indire Hadžagić Duraković koja je dala značajan doprinos za razumijevanje i proučavanje kulture ovog kraja.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button