Kultura

Sutra Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah

Fokus na manifestaciji Dani o Allahovom poslaniku - Selam, ya Resulallah jeste razvijanje socijalnog senzibiliteta prema različitim kategorijama u društvu, s naglaskom na roditelje

SARAJEVO (AA) – U glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 30. oktobra do 27. novembra bit će održana manifestacija “Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah”, čiji je organizator Medžlis islamske zajednice Sarajevo.

Manifestacija se organizira povodom obilježavanja rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen Božiji poslanik Muhamed a.s., a tokom nje će biti organizirana predavanja, druženja, koncert, izložba, mevludske svečanosti, promocija knjige….

Danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci organizirana konferencija za medije na kojoj je predstavljeno ovogodišnje izdanje.

Kenan Musić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, rekao je kako 15. put Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira manifestaciju u mjesecu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s.

“Muslimani i muslimanke, ali i svi građani i građanke, imat će priliku tokom lijepog mjeseca rebiu-l-evvela da se upoznaju s ličnošću i djelom Božijeg poslanika s.a.w.s. Glavni naš cilj je da se podsjetimo na temeljne i univerzalne vrijednosti kojima svi ljudi trebaju težiti. To je prije svega jedna odanost koju trebamo imati prema onim ljudima koji su nas u životu zadužili”, rekao je Musić koji je podsjetio da je ove godine motiv “….i da majci svojoj budem dobar…” (Merjem, 32. ajet) te da će biti potencirano dobročinstvo prema majci.

Tema je, pojašnjava Musić, usmjerena ka temljenoj i univerzalnoj vrijednosti svakog bića.

Ciljevi projekta su i predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, probuditi najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju socijalne osjetljivosti prema različitim kategorijama društva i boljem odnosu prema roditeljima.

Miralem Babajić, koordinator projekta, predstavio je sadržaje 15. Dana o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah te kazao je kako organizacijom specijaliziranih, tematski specifičnih i generacijski raspoređenih sadržaja u mjesec dana žele staviti fokus na Muhameda a.s., koji treba biti inspiracija ljudima.

“Na taj način djelujemo i preventivno na mlade naraštaje, da o istražuju o Poslaniku i budu njegovi sljedbenici i svoj život usmjere trajnim, univerzalnim i neprolaznim ljudskim kvalitetama”, rekao je Babajić.

Babajić je rekao i kako danas počinje podjela ruža koje su ukras manifestacije.

“One će krasiti radnje na Baščaršiji u mubarek mjesecu rebiu-l-evvelu. To je tradicija ove naše manifestacije, a ustvari veže se za divnu tradiciju koja je postojala nekada na Baščaršiji, a da bi svi koji imaju radnje na Baščaršiji u mubarek noćima su ispred radnji stavljali velike svijeće i palili ih kada su mubarek noći”, podsjetio je Babajić.

Pojasnio je kako su na tu tradiciju željeli podsjetiti ovim ružama koje zanatlije stavljaju u izlog ili na drugo vidno mjesto što je ukras manifestacije i oživljavanje tradicije.

Pozvao je sve sugrađane da, u skladu s motom manifestacije, tradicijom, moralom i ljudskim vrijednostim pogledaju u sebe i budu bolji prema roditeljima, razvijaju u svojim kućama osjećaj brige i pažnje prema njima, zavire u kutke svojih mahala i poklone pažnju roditeljima čija djeca nisu s njima, s posebnim naglaskom na majke i očeve šehida.

Manifestaciju će otvoriti predavanje učenjaka iz Sirije Ratiba en-Nabulsija (30. oktobra u Gazi Husrev-begvooj džamiji).

Tokom trajanja manifestacije bit će organizirane mevludske svečanosti, a centralni mevlud Rijaseta IZ u BiH bit će održan 9. novembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Potom će biti održan i niz predavanja koja će držati Munir Drkić, Zehra Alispahić, Nirha Efendić i Enes Durmišević.

Planirano je i održavanje izložbe “Muhammed a.s.” koja će 8. novembra biti otvorena u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, ali i promocija knjige “Muhammed a.s. u Evropi” (20. novembra u Bošnjačkom institutu- Fondacija Adil Zulfikarpašić).

Za 17. novembar planirano je održavanje Otvorenog mektebskog dana i susret maturanata mekteba.

Manifestaciju će zatvoriti večer muslimanske duhovnosti koja će 27. novembra biti održana u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji, uz učešće učača Kur’ana iz nekoliko zemalja te bh. učača ilahija i kasida.

Slični članci

Back to top button