Zdravlje

Poželjno je imati biljke u kući

Biljke su prirodni prečišćivači vazduha i pomažu u uklanjanju toksina iz atmosfere.

Poželjno je imati biljke u kući. Ekološki bogat dodatak životnom prostoru olakšaće nivo stresa i opustiti vaš um. Aktivna nega biljaka koje imate u stanu je mali, ali efikasan način da se brine o mentalnom blagostanju.

Brigom o svojim biljkama, možete se fokusirati isključivo na sadašnji trenutak i odvratiti mozak od anksioznih misli. Dokazao je da ljudi bolje obavljaju zadatke zasnovane na pažnji kada su okruženi biljkama.

Biljke u stanu prečišćavaju vazduh

Svako ima određene dane u kojima provodi dosta vremena zureći u ekran, nesposoban da bude produktivan, a sve što trebate da rešite je biljna terapija.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Eketer otkrilo je da sobne biljke mogu poboljšati koncentraciju, produktivnost i dobrobit osoblja za 47%. Ovi efekti potiču od podsticanja biljnih boja, smirujućih aroma i sposobnosti oksigenacije. Budući da mnogi od nas rade od kuće, kad vreme nije sjajno, provodimo nekoliko sati u zatvorenom i izloženi smo velikim količinama CO2, što otežava koncentraciju i jasno razmišljanje. Kiseonik koji stvara sobna biljka pomaže da se uravnoteži nivo CO2 u našim telima.

Biljke su takođe odličan način da napravite toliko potreban predah od tehnologije, čak i ako to traje nekoliko minuta dnevno. Da bi vam pomogli da naučite koliko su efikasne biljke, stručnjaci iz “Forest Healtcare” centra opisali su nekoliko načina na koje biljke mogu opustiti naš um.

Smanjuju pozadinski šum

Ako živite u prometnom području, možda stalno čujete zvuke automobila i prolaznika, što otežava opuštanje. Stvaranje unutrašnjeg utočišta bez stresa, pomoći će da se smanji nivo buke u zatvorenom prostoru. To je zbog toga što velike biljke nose veliku površinu, što ga čini efikasnijim za apsorpciju zvuka i pružanje mira. Postavite veće biljke po obodu vaših soba, tako da se zvuk odbija o zidove pravo u površinu lišća.

Eliminišu štetne toksine i poboljšavaju kvalitet vazduha

Biljke su prirodni prečišćivači vazduha i pomažu u uklanjanju toksina iz atmosfere. U zavisnosti od izloženosti, hemikalije u vazduhu mogu dovesti do negativnih uticaja na zdravlje. Biljke mogu uzimati ugljen dioksid iz atmosfere i stvarati kiseonik što poboljšava kvalitet vazduha. Takođe imaju svojstva koja pomažu da se smanji prašina u vazduhu i poveća vlažnost, tako da mogu eliminisati kašalj, umor i peckanje u očima.

Slični članci

Back to top button