Kultura

Predstava “Lavina” veoma zapažena

Predstava “Lavina” novopazarskog Regionalnog pozorišta rađena u koprodukciji sa “Puls teatrom” iz Lazarevca, prošla je selekciju za 56. Festival “Joakim Vujić” u Vranju.

Ovo je još jedan veliki uspeh pozorišta iz Novog Pazara koje je sa istom predstavom trebalo da učestvuje i na festivalu u Rumi 26.marta ali je zbog situacije sa korona virusom pomenuti festival otkazan.

Radnja: Maloborojna zajednica u planinskom selu živi u strahu od lavine. Postoji kontrola govora. Tokom većeg dela godine stanovnici nemaju pravo da se glasno nasmeju, nemaju pravo na svadbe, utišavaju svaku reč, nemaju pravo ni na porođaj. U selu živi sećanje na kazne koje su nekada izrečene, a jedna trudnica sa strahom nosi plod, jer ako se rodi pre vremena predviđenog i određenog – to može značiti smrt.

Drama u osnovi pokreće misli o slobodi čovekovog izbora, slobodi govora, ukorenjenosti zablude i totalnoj kontroli, ali i pitanje žrtvovanja pojedinca i strah od uništenja zajednice. Kroz redove se protinju strahovi velikog broja ljudi: strah od smrti, strah od reči i kolektivni grč koji prati želju za trajanjem.

Pogledajte kritiku objavljenu na našem portalu:

Slični članci

Back to top button