Kultura

Preminuo Radovan Beli Marković

Poznati srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je večeras u 75. godini, objavila je Radio-televizija Srbije.

Marković je rođen je u selu Ćelije kod Lazarevca 10. oktobra 1947. godine. Radio je kao novinar u valjevskom listu “Napred”, a do penzionisanja je bio upravnik Gradske biblioteke u Lajkovcu.

Za svoje književno stavralašvo višestruko je nagrađivan, između ostalog Andrićevom nagradom za knjigu priča “Septembrini u Kolubari”, za “Male priče” dobio je priznanje “Bora Stanković”, a za roman “Lajkovačka pruga” (1997) Nolitovu nagradu i nagradu “Branko Ćopić”.

Roman “Limunacija u Ćelijama” 2000. godine Večernjih novosti izabrale su za knjigu godine i odelile mu nagradu “Meša Selimović”. Markovićev književni opus čine i romani “Poslednja ruža Kolubare”, “Knez Miškin u Belom Valjevu”, “Devet belih oblaka”, “Orkestar na pedale”, “Kavaleri Starog premera”, “Gospođa Olga”.

Poslednji roman “Stojna vetrenjača” objavio je u julu 2021. godine. Povodom 65 godina života i 40 godina rada objavljena su njegova sabrana dela u 13 knjiga. Bio je član redakcija “Književne reči” i “Književnih novina”, Srpskog književnog društva, Srpskog PEN centra. Živeo je i stvarao u Lajkovcu.

Slični članci

Back to top button