Kultura

Slikar koji pomaže mladim slikarima

NOVI PAZAR – Mnogi likovni umetnici su sujetni i mrze mlađe kolege, to su znali još drevni Grci koji su opisali Dedala koji je bacio sa zidina svog sestrića Tala, ali akademski slikar Hido Mašličić je umjetnik koji tajne ne ostavlja samo za svoja platna već ih daruje mladim talentima.

U posljednjih tridesetak godina više od sto pedeset mladih slikara iz svih krajeva Srbije prošlo je kroz njegov uporni pedagoški rad u kome iskusni nerv rasplamsava svježu umjetničku liniju.

On tvrdi da većina ljudi može da savlada slikarstvo, ali talenti se odvajaju time što brže rešavaju probleme.

“Dok sam radio u školi, slao sam radove mojih talentovanih učenika na bezbroj državnih i međunarodnih konkursa. Djeca su dobijala nagrade širom svijeta, čak i u Brazilu, ali ja nikada nisam htio da ih ostavim samo na dva časa likovnog već sam želeo da ih dublje nadahnem”, rekao je Masličić.

On se 1999. godine doselio iz Priboja u Novi Pazar. “Nemam statistiku koliko je mojih učenika upisalo likovne akademije ili arhitekturu. Ali ponosim se svim njihovim uspjesima. Ne znam da li se više ponosim svojim slikama i nagradama ili njihovim brzim sazrijevanjem”, izjavio je Masličić.

Ranije, u Priboju, Masličić je prepoznao talenat u Nailu Ćeloviću koji od 1992. godine živi u Holandiji gdje je veoma uspješan, priznat i poznat slikar.

Shvatanje cjeline koja se sastoji iz mora detalja, osnovna je odlika Masličićevog pedagoškog rada. Ipak, talenti propadaju bez rada i obrazovanja.

“Kada dotaknu samosvojnost u mislima i pretoče je na platna, ja ih ostavljam da rade i da se obrazuju na svim poljima, da čitaju i otovre sebi vidike, jer samo čitanjem i radom moći će da odu dalje”, zaključio je Masličić.

Slični članci

Back to top button