Kultura

Gojković sa zamenikom ministra kulture Turske i generalnim sekretarom Turksoja

Gojković i Demirčan su razgovarali o unapređenju saradnje na polju kinematografije, posebno imajući u vidu da obe zemlje posebnu pažnju posvećuju razvoju ove oblasti i razmotrili mogućnosti koprodukcijskih projekata.

Ministarka kulture Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas u Novom Sadu, povodom održavanja ceremonije svečanog otvaranja manifestacije Novi Sad evropska prestonica kulture 2022. godine, sa zamenikom ministra kulture i turizma Turske Ahmetom Misbahom Demirčanom i generalnim sekretarom Međunarodne organizacije turkijske kulture Turksoj Dusenom Kaseinovim.

Gojković je zahvalila na prisustvu ceremoniji, ističući značaj sadržajne saradnje Srbije i Turske i naglasila da postoje potencijali za dalji razvoj u brojnim oblastima, posebno u zaštiti kulturnog nasleđa i kinematografiji.

Gojković i Demirčan su se saglasili da činjenica da je Novi Sad evropska prestonica kulture, a Bursa turkijska prestonica kulture, otvara nove mogućnosti saradnje, razmene iskustva i uspostavljanje intenzivnijih kontakata među umetnicima.

Gojković i Demirčan su razgovarali o unapređenju saradnje na polju kinematografije, posebno imajući u vidu da obe zemlje posebnu pažnju posvećuju razvoju ove oblasti i razmotrili mogućnosti koprodukcijskih projekata.

Gojković i Demirčan su se saglasili o važnosti potpisivanja sporazuma u ovoj oblasti koji bi pružio dobru osnovu za intenziviranje kontakata, a Demirčan je pozvao da Srbija učestvuje na filmskom festivalu i samitu proizvođača u oblasti kinematografije.

Gojković i Demirčan su razgovarali i o unapređenju saradnje u oblasti restauracije i konzervacije i očuvanja kulturnog nasleđa, kao i mogućnosti produbljivanja odnosa između ustanova koje se bave zaštitom baštine u Srbiji i Turskoj, putem potpisivanja sporazuma.

Gojković je naglasila spremnost Srbije za jačanje saradnje sa organizacijom Turksoj na osnovu Memoranduma o razumevanju koje je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije potpisalo sa međunarodnom organizacijom turkijske kulture.

Gojković i generalni sekretar Turksoja Dusen Kasein su razgovarali i o potencijalima saradnje ove organizacije i Foruma slovenskih kultura, kojom Srbija predsedava.

Slični članci

Back to top button