Kultura

Ja, Džeko Hodžić

Umjetničku školu u Peći završava 1970. godine, a 1977. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Održao je više od 60 samostalnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, kao i širom Evrope, te oko 400 zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je dvanaest nagrada, među kojima su i nagrade Udruženja likovnih umjetnika BiH za crtež, “Grand Prix” ULU-a BiH, Srebrna nagrada Univerziteta Sarajevo, Nagrada grada Wasserburga, Njemačka, Specijalna diploma za razvoj likovne kulture…

Ime i prezime: Džeko Hodžić

Datum i mesto rođenja: 8. decembar 1950.godine. Godijevo, Bijelo Polje, crnogorski dio Sandžaka.

Kako provesti sedam dana bez mobilnog telefona: Lako, dogovoriti se sa samim sobom. Čitati, slušati muziku. Meni je još lakše, rad u ateljeu.

Koju osobu najviše cijenite: Cijenim sve ljude, oni koji su meni bliski trebaju biti pošteni, iskreni, radni i veseli. Da šire pozitivnu energiju, da znaju da slušaju i govore ozbiljno.

Grad u koji želite ponovo otići: Ima više gradova koje bih volio ponovo vidjeti ili u njima boraviti. Rim, Pariz, Konja, Lenjingrad…

Jelo koje biste mogli jesti svakog dana: Nisam izbirljiv, ali svaki dan bih mogao jesti jela sa povrćem, ribu i čorbe.

Kome najviše vjerujete: Ne vjerujem nikom osim Bogu i sebi. Sve drugo je podložno preispitivanju.

Gdje se najbolje odmorite: Kad sam umoran i hoću da se opustim, zatvorim se u atelje, isključim telefon, spustim slušalicu interfona prigušim svjetlo i legnem na leđa. Često žmurim.

Najbolji dan u životu: To je jedno od pitanja koje ne volim, teško je! Ipak postoje dani koji obilježe svačiji život. Okončane studije, ženidba, prvi posao, rođenje djece.

Posljednja laž na koju ste naseli: Kad sam povjerovao poznaniku planiranu prevaru. Njegova greška je da se jeftino prodao.

Koliko ste aktivni na društvenim mrežama: Svaki dan pregledan fb profil. Pratim likovni život, galerije, muzeje.

Najljepši poklon koji ste dobili: Ćerka i sin kao i unuk i unuka.

Omiljena životinja: Konj (mada sam često okruženi njima), da definitivno, konj.

Omiljeni muzičar ili bend: U godinama sam kad slušam muziku koja pokreće osjetilna čula i pokreće emocije. Slušam etno muziku: indijsku, sufijsku, arapsku, indijansku i muziku sa juga i sjevera Sredozemnog mora. Slušam i sevdalinke, vranjansku i makedonsku muziku.

Omiljeni pisac: Kafka, Selimović, Bodler.

Poslednja knjiga koju ste pročitali: Poezija Amira Brke.

Omiljeni filmski lik: Nemam neki odnos prema filmu, ali uživam kad gledam gluposti novokomponovane holivudske produkcije tipa Rambo. Tad se slatko smijem, do suza.

Sportski događaj koji Vam je ostao u sjećanju: Volim velike spektakle. Poseban odnos imam prema ski skokovima. Četiri skakaonice koje pratim četrdeset godina, jednom uživo. Sarajevska zimska olimpijada, narfavno, ostala mi je u sjećanju.

Tim za koji navijate: Bajern Minhen, Real Madrid.

Omiljena narodna izreka: “Ne griješi on što zna već što ne zna”.

Koje pitanje najviše mrzite: Nekreativna, koja nemaju valjan odgovor. Koja se postavljaju svakom sugovorniku bez obzira na zanimanje, nivo obrazovanja, statusa …

Vaša najveća nada: Nada u bolji svijet, bez stresa!

Slični članci

Back to top button