Kultura

Petra Spasojević, mlada pijanistkinja: Najbolja, uprkos poteškoćama

Petra je kao prevremeno rođeno dete u prvih 72 sata života izgubila vid. Usledile su brojne operacije koje su joj omogućile da ne živi u mraku, pa može da prepoznaje svetlost i tamu, ali na žalost ne može da nesmetano funkcioniše bez pomoći drugih

NOVI SAD (AA) – Petra Spasojević napuniće 22. decembra 15 godina. Iako klavir svira pet i po godina, iza sebe ima mnogo nagrada na domaćim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima, a osim nagrada za sviranje osvojila je i prvu nagradu za kompoziciju “Sećanje na detinjstvo” koja je njeno autorsko delo. Svi ovi uspesi prožeti su jednom činjenicom da Petra boluje od retinopatije nedonoščadi, odnosno “inkubatorskog slepila”, ali joj ovaj hendikep nije prepreka na putu do uspeha.

Petra je kao prevremeno rođeno dete u prvih 72 sata života izgubila vid. Usledile su brojne operacije koje su joj omogućile da ne živi u mraku, pa može da prepoznaje svetlost i tamu, ali na žalost ne može da nesmetano funkcioniše bez pomoći drugih.

To je, ipak, nije onemogućilo da živi svoje snove, svira klavir i ubira aplauze publike na koncertima. Poslednji koncert održala je 3. decembra u Novom Sadu na Međunarodni dan osoba s invaliditetom u okviru programa “Supermoćni” koji realizuje Evropska prestonica kulture Novi Sad, gde je nagrađena gromoglasnim aplauzima i poručila publici da se zbog njih oseća supermoćno.

Petra je rodom iz Kuršumlije, ali je priroda njene bolesti uticala da se porodica Spasojević preseli u Novi Sad gde je od šeste godine počela da pohađa nastavu u osnovnoj školi za decu sa smetnjama u razvoju “Milan Petrović”.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button