Kultura

Ja, Zagorka Aleksić

Odrasla u Vranju, živi u Beogradu, udata, mama dve ćerke. Od 2020. godine je narodna poslanica u NSRS. Upravo objavila prvi roman „Naši ljudi“, izdala je u okviru Edicije SENT. Voli istoriju, književnost, film.

Ime i prezime: Zagorka Aleksić

Datum i mesto rođenja: 28.3.1987 Podgorica

Kako provesti sedam dana bez mobilnog telefona: Nikako. Dok se ne mora.

Koju osobu najviše cenite: Sa godinama sam se okružila isključivo ljudima koje cenim i volim. Za to je bilo potrebno, vreme, iskustvo, neko razočaranje i pažljiva selekcija. A selekciji nikad kraja.

Grad u koji želite ponovo otići: Sremski Karlovci. Diskretno su svedočanstvo srpske otmenosti. Tbilisi. Teško da neko može biti ravnodušan tamo. Tokom šetnje Tbilisijem, na moje pitanje opiši mi ovaj grad u jednoj rečenici, jedan od domaćina je rekao-ovo je grad koji ne trpi gordost.

Jelo koje biste mogli jesti svakog dana: Omlet

Kome najviše verujete: Bogu. Ne greši.

Gde se najbolje odmorite: Ne odmaram i kompletno moje bliže okruženje će se sa ovim složiti. Odmaranje je umeće, ne može to svako.

Najbolji dan u životu: ne bih odvajala nijedan specifičan, svaki dan koji provodim sa porodicom u zdravlju i slozi je najbolji dan.

Poslednja laž na koju ste naseli: Evo sad ću.

Koliko ste aktivni na društvenim mrežama: Sve manje! Na sreću postoje opcije za filtriranje, rado ih koristim i pažljivo biram sadržaje koje pratim.

Najlepši poklon koji ste dobili: Skoro sam dobila jednu lepu sliku, domaćeg umetnika. Ne primam skupe poklone niti ih poklanjam. Ako sam u prilici da nosim poklone u inostranstvo trudim se da donesem nešto što je proizvedeno u Srbiji.

Omiljeni insekt: mrav-vredan, sistematičan, ne smeta nikome i gleda svoja posla.

Omiljeni muzičar ili bend: Petar Iljič Čajkovski jer sve što je uradio je remek delo. Majkl Džekson jer je  jedan jedini. Bakija Bakić, Šaban Bajramović zato što su za dušu.

Omiljeni pisac: Izdvojila bih sledeće: najpre Tolstoj, Crnjanski i Borisav Stanković, zatim Slobodan Selenić, Isidora Sekulić, volim Dobricu Ćosića, Kamija, Hamsuna. Od mlađih domaćih na prvom mestu Halilović i  Tabašević. Izuzetno mi se dopada sve što je napisala Rumena Bužarovska.

Poslednja knjiga koju ste pročitali: Skoro uvek čitam dve knjige, a poslednje su: Kanon potištenog uma-Filipa Grbića i Žive rane- autobiografija Entoni Kidisa.

Omiljeni filmski lik: Majkl Korleone. Ne znam da li se jedan filmski lik bolje razvija od njega tokom cele trilogije Kum, Hitklif u Orkanskim visovima u tumačenju Ralfa Fajnsa, Esteban Trueba-Džeremi Ajrons u filmu House of the spirits.

Sportski događaj koji Vam je ostao u sećanju: Kik boks mečevi u Jagodni su jedine sportske priredbe kojima prisustvujem. To su međunarodni mečevi, perfektno organizovani. Fer borbe i naši srpski  borci koji su u svetskom vrhu.

Tim za koji navijate: Reprezentacija Srbije

Omiljena narodna izreka: Jedna iz mog kraja :“Koj si ima čavku, taj si vika iš“

Koje pitanje najviše mrzite: Gde si?

Vaša najveća nada: Da ću čuvati unuke i čitati im priče.

Slični članci

Back to top button