Kultura

U Zagrebu preminuo glumački bard Mustafa Nadarević

Glumački bard Mustafa Nadarević preminuo je danas u Zagrebu u 77. godini.

Nadarević se već duže vrijeme borio sa rakom pluća. Posljednjih sedmica on je bio i u bolnici, što je dodatno zabrinulo kolege.

Mustafa Nadarević rođen je 1943. u Banjoj Luci. Iako je živio i radio u mnogim gradovima širom bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu.

Tokom duge i bogate karijere odigrao je mnogo velikih pozorišnih, filmskih i TV uloga. Odigrao je oko 150 pozorišnih uloga, snimio više od 60 filmova, drama i TV serija sa najvećim rediteljima jugoslovenskog filma. Dobitnik je brojnih priznanja.

Nadarević je pozorišnu karijeru započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu.

Filmsku karijeru započinje početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama. U filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Uslijedili su filmovi “Već viđeno” Gorana Markovića iz 1987. godine, “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Praznik u Sarajevu”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, “Gori vatra”…

Kao reditelj je debitovao 1992. sa predstavom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, “Zabune” Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, “Hasanaginica” Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Mlađe generacije ga pamte po ulozi Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

Izvor: Faktor.ba

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button