Specijal

Armin Muša Osmanagić iz Bara

Grad Bar na Jadranu poznat je i kao mjesto mnogih obračuna među ljudima sa one strane zakona...

Jedan od događaja koji je ponajviše ustalasao crnogorsku javnost i podgrijao regionalnu znatiželju jeste ubistvo čovjeka koji se zvao Armin Osmanagić poznat kao Muša. Bilo je to 16. septembra 2014.

Osmanagić je ubijen u po bijela dana, u u 13.15 sati ispred svog kafea „Savoja“, u centru Bara. Njega je snajperista pogodio u stomak dok je sedeo ispred kafića. U pucnjavi je ranjen i konobar kafića.

Zrno, koje je prošlo kroz tijelo Osmanagića, zarilo se u ruku konobara restorana koji je zbog povrede zadržan na liječenju. Očevici ubistva ispričali su da je Baranin kao pokošen pao na ulazu u baštu restorana, na pola metra od dvogodišnjeg sina i najboljeg prijatelja Andrije Mrdaka. Kad je policija stigla na mjesto događaja, Osmanagić je davao znake života, ali preminuo je na putu do bolnice.

Samo 15 minuta posle ove pucnjave uslijedio je napad iz vatrenog oružja u strogom centru Bara.

Jedan mladić, nezvanično Osmanagićev saradnik Jovan Klisić, uletio je na terasu kafea „La eskvina“ i uz psovke zapucao na grupu mladića koji su, navodno, bili pripadnici klana suprotstavljenog Osmanagićevoj grupi.

Vlasnik kafea „La eskvina“ je Jovo Đurović, vođa drugog barskog klana i bliski rođak Darka Šarića. Kako se pretpostavlja, dva klana su u sukobu. U drugoj pucnjavi, kako prenose crnogorski portali, niko nije povređen. Policija je Armina Mušu Osmanagića označila kao vođu drugog po snazi barskog klana. U žižu javnosti dospio je 2004, kada ga je tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Mićo Orlandić označio kao jednog od učesnika ubistva urednika Dana Duška Jovanovića. Osmanagić i njegova supruga Ljiljana Bigović Osmanagić osumnjičeni su za pranje novca. Kad je 2012. policija počela da ispituje njegov rad, Osmanagić je izjavio da nema ništa protiv tih istraga.

Tačno je da policija kontroliše moj porodični biznis, od kojeg živim. Bavim se legalnim poslovima, ne prodajem drogu, ne ubijam ljude i nemam ništa protiv da se takve finansijske kontrole obavljaju konstantno. Koristim isključivo telefon koji je registrovan na moje ime. Ne putujem s lažnim pasošima – kazao je tada Osmanagić.

Starleta Soraja Vučelić saslušavana je tri sata u barskoj policiji u istrazi ubistva Armina Muše Osmanagića.

Vučelićeva saslušavana povodom navodnih veza koje ima sa podzemljem u Beogradu, konkretno sa osobama iz klana Luke Bojovića, čija je desna ruka u Crnoj Gori bio pokojni Luka Đurović. Inače, Đurovićeva ekipa bila je u sukobu sa klanom Osmanagića.

Policija je pretpostavljala da iza ubistva Osmanagića stoji upravo klan Luke Bojovića. Soraja je navodno u bliskim vezama sa jednim od Bojovićevih ljudi u Beogradu, zbog čega istraga pokušava da utvrdi da li je ona eventualno imala zadatak da tipuje Osmanagića i izvuče ga na čistinu kako bi olakšala posao ubicama. Jedna od poslednjih osoba s kojima je Osmanagić bio u kontaktu na dan ubistva, 16. septembra prošle godine, bila je upravo Soraja Vučelić. Sreli su se u Baru u njegovom restoranu “Savoja”, gde je Osmanagić ubijen hicem iz snajperske puške. Soraja je ranije u policiji ispričala da je od Osmanagića tražila da joj njegov prijatelj pozajmi “maserati” za snimanje spota. Osmanagić je ubijen ubrzo pošto je Soraja otišla iz restorana.

Osmanagićeva udovica Ljiljana je inače rođena sestra Baranina Ljuba Bigovića optuženog, sa još trojicom, za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Jedan novinar iz Bara tvrdio je kako je 1997. godine četrdesetak opasnih mladića iz Crne Gore stalo na stranu tadašnjeg premijera Mila Đukanovića koji se razišao sa Slobodan Miloševićem. jedan od momaka koji je stao na Đukanovićevu stranu i tada zadužio crnogorski režim bio je i Armin Muša Osmaganić. Ovu tvrdnju nije nam potvrdilo više izvora.

Pojedini trgovci i zanatlije Osmaganića pamte kao galantnog sugrađanina.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button