Specijal

Umrla tetka Buda iz motela Sopoćani

Kuvarica iz Motela “Sopoćani” Buda Mladenović umrla je u devedesetoj godini.

Bila je nadaleko poznata po svojim kulinarskim veštinama, a naročito po teletini koju sprema na žaru – tembal se zove taj specijalitet. Ali tetka Buda je radila u motelu od svoje dvadesete godine – i to uvek u dve smene. Od jutra do ponoći i tako oko sedam decenija.

Svi se slažu da Buda Mladenović kao da je imala 140 godina staža, jer nikada nije koristila vikend niti je odmarala bilo koju smenu, a samo četiri puta je otišla na odmor. Njen život je bio kuhinja, zapravo kuhinja motela “Spoćani” postala je njen dom.

“Odrasla sam u siromašnoj porodici, čuvala ovce, a majka mi je rekla da se zaposlim ovde kao kuvarica i tako dođem do svog dinara… govorila mi je da je to jedini način da kupim haljinu u kojoj bih se mogla udati”, govorila je Buda.

Ona nije ni slutila da će vreme od 1954. do danas provesti u kuhinji gde je postala majstor za domaće specijalitete, tembal, roštilj, proju, pite, pogače, jagnjetinu ispod sača…

Dolazili su u motel da probaju Budine specijalitete državnici i diplomate. Njena jela pohvalili su Tito, Kardelj, Ranković…

Dobijala je pisma od diplomata iz svih krajeva sveta… A ona je radila u dve smene svakoga dana, spavala po tri ili četiri sata i sutra opet tako – uvek je bila na nogama. Nikada nije otišla na bolovanje.

Slični članci

Back to top button