Specijal

Na današnji dan rođen Franc Jozef I koji je okupirao BiH i Srbiju

Na današnji dan 1830 rođen je Franc Jozef I (Franz Josef) austrijski car od 1848, a od 1867. car Austro-Ugarske monarhije do smrti u septembru 1916.

Godine 1878. okupirao je, a potom anektirao Bosnu i Hercegovinu.

Atentat na njegovog bratanca nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. iskoristio je kao povod da objavi rat Srbiji, što je bio i povod početku Prvog svetskog rata.

Car Franc Jozef I se protivio odluci Franca Ferdinanda da oženi Sofiju Hotek, ali Franc Ferdinand je bio istrajan i nikome nije dopustio da ga odvoji od voljene žene. Odbijao je ostale devojke koje su mu bile nuđene za supruge.

“Napokon sam našao ženu koju volim. Ona je savršena za mene. I sad imamo toliko problema i ne možemo biti zajedno samo zbog neke beznačajne mane u njenom porodičnom stablu. Ali savladaćemo mi to”, rekao je jednom prilikom Franc Ferdinand prijatelju. On je njoj tepao “Sofi” a ona njemu “Franzi”.

Papa Lav XIII, ruski car Nikolaj II Romanov i nemački car Vilhelm su slali svoje izaslanike caru Francu Jozefu ističući da sukob između njega i Franca Ferdinanda oko Sofije potkopava stabilnost Monarhije.

Slični članci

Back to top button