Zdravlje

Da li djeca mlađa od deset godina prenose virus ?

Do sada nema nijednog dokaza o prijenosu koronavirusa sa djeteta na odraslog čovjeka, i djeca, kako tvrde naučnici, nemaju veliku ulogu u transmisiji epidemije.

Udružena komisija, sastavljena od članova Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i kineskih eksperata nije mogla doći ni do jednog dokazanog slučaja infekcije gdje je koronavirus sa djeteta prešao na odraslu osobu.

Pored toga, kako prenose strani mediji, ovi stručnjaci nisu uspjeli doći ni do jednog zabilježenog slučaja gdje je dijete mlađe od 10 godina prenijelo virus bilo kome.

U studijama koje se bave prijenosom koronavirusa sa djece stoji da mališani nemaju nikakvu važnu ulogu u prenošenju virusa, iako eksperti, koji su ove studije sprovodili, i sami priznaju da su činjenice do kojih su došli nejasne.

Tako prof. dr. Russell Viner sa Kraljevskog fakulteta za pedijatriju i dječije zdravlje za Telegraph kaže: Širom svijeta nema još dokaza da djeca šire virus, međutim, i dalje nemamo dovoljno dokaza da u potpunosti stanemo iza te tvrdnje – navodi Viner.

Jedan od učesnika u ovom istraživanju bio je i devetogodišnji dječak iz Francuske koji nije prenio virus nikome, iako je bio u kontaktu sa čak 172 ljudi dok je bio zarazan.

Slični članci

Back to top button