Zdravlje

Crna Gora: Bez dnevnih i džuma namaza zbog korona virusa

- Islamska zajednica u Crnoj Gori donijela privremene mjere obustavljanja vjerskih obreda u džematu, obrazovno-vaspitnog rada i drugih okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera

PODGORICA (AA) – Dnevni i džuma namazi se privremeno obustavljaju u svim vjerskim objektima Islamske zajednice u Crnoj Gori zbog opasnosti od korona virusa.

U odluci Islamske zajednice se navodi da se odgovorna lica (imam, mujezin i mutevelija) obavezuju da pred svaki namaz oglase ezan i sami obave namaz u vjerskom objektu, kako bi se održao kontinuitet bogosluženja u njima. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić kazao je da Islamska zajednica privremenim mjerama želi da reaguje na ozbiljnu prijetnju epidemije virusa COVID-19.

“Saglasno cilju zaštite života i zdravlja ljudi kao temeljnim vrijednostima islama naglašenim u Kur’anskim ajetima “I ne bacajte se svojim rukama u propast“ (El-Bekare:195) i „jedni druge ne ubijajte!”(En-Nisa’:29), praksi Poslanika Muhammeda, a.s., kroz hadis “Kada čujete da se u nekoj oblasti pojavila zarazna bolest, ne ulazite u nju, a ako se pojavi oblast u kojoj se nalazite, ne izlazite iz nje bježeći”. Polazeći od šerijatskog stava Svjetske unije islamskih učenjaka o postupanju prilikom izbijanja epidemije COVID-19 i slijedeći obavezujuće naredbe Ministarstva zdravlja Crne Gore donosimo odluku o privremenim mjerama obustavljanja vjerskih obreda u džematu, obrazovno-vaspitnog rada i drugih okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera”, naveo je Fejzić.

Mjerama se predviđa i privremeno obustavljanje obrazovno-vaspitnog rada u medresama u Podgorici i Rožajama, mektebska nastava i poludnevni odgoj djece u svim ustanovama Islamske zajednice u Crnoj Gori.

“Privremeno se obustavljaju sva okupljanja i događaji vjerskog i kulturnog karaktera, uključujući i učenje mevluda. Pozivaju se imami i vjernici da zajedničkim naporima primijene mjere o minimalnom okupljanju, nužnom rastojanju i izbjegavanju neposrednih kontakata prilikom obavljanja obreda dženaze”, navodi se u odluci Islamske zajednice.

Mjerama se obavezuju odgovorna lica zadužena za brigu o vjerskim i drugim objektima Islamske zajednice da odmah izvrše dezinfekciju prostora i da u njima održavaju pojačanu higijenu. Iz Islamske zajednice su pozvali sve vjerske službenike da se pridržavaju mjera nadležnih zdravstvenih institucija i da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika. Pojašnjava se i da će privremene mjere trajati najmanje 15 dana.

Slični članci

Back to top button