Zdravlje

Pravilnom ishranom do zdravih očiju

Popaj nije jeo spanać bez razloga...

Uz mnoga oboljenja koja donosi moderna tehnologija, gubitak vida je ipak nešto sa čime se najteže nosimo. Zbog toga je veoma važno da mlade osobe, kao i sve one koje se tako osjećaju, počnu na vrijeme da preduzimaju određene korake kako bi se što bolje sačuvalo dragocjeno čulo vida.

Najjednostavniji i najbolji način je konzumiranje određenih namirnica, za koje je dokazano da pozitivno utiču na zdravlje očiju, te stvaraju pretpostavke za dobar vid, čak i u poznoj životnoj dobi. Vrlo je bitno da hrana koju konzumiramo nije obrađena, hemijski tretirana niti lošeg kvaliteta. Ukoliko je zaista riječ o prirodnim namirnicama, njene dobrobiti će se osjetiti ubrzo nakon konzumacije.

Borovnice Ovo bobičasto voće sadrži antioksidanse koji znatno poboljšavaju vid. Istraživanje provedeno u Italiji je pokazalo da je mješavina antioksidansa i vitamina E zaustavila razvoj katarakte kod čak 95% ispitanika kod kojih je ovo oboljenje bilo u početnoj fazi. Ovo nije prvi put da se došlo do ovakvog otkrića. Pozitivno djelovanje borovnica na vid je odavno poznato. Naime, britanski piloti iz Prvog svjetskog rata su znali za blagotvorno dejstvo borovnice, te su je uredno konzumirali prije nego bi krenuli na novi let.

Slično djeluju kupina, brusnica, grožđe, malina i divlja trešnja.

Šargarepa Mnogi ovo povrće povezuju sa dobrim vidom, ali ne slute koliko je ono zaista dobro za vid. Karotenoidi koji se nalaze u šargarepi (i koji joj daju tu prepoznatljivu narandžastu boju) sprečavaju pojavu katarakte, kao i karcinoma očiju, ali i određenih kardiovaskularnih oboljenja.

Ostali izvori karotenoida uključuju zeleno povrće, ali i voće i povrće koje je narandžaste, žute i crvene boje.

Luk Kao odličan izvor kvercetina, sastojka za koji su istraživanja pokazala da je odličan u borbi protiv katarakte kod dijabetičara, luk je odlična namirnica koju treba konzumirati ukoliko želimo da poboljšamo zdravlje očiju. Pošto se najveći dio kvercetina nalazi u kori luka, najbolje je taj njegov dio kuvati tokom pripreme svakodnevnih jela.

Tušt Prema statistici, tušt (tušanj, tušac, tušnjak i portulak) najrasprostranjeniji je “korov” na svijetu. Raste kao samonikla biljka u dvorištima, uz rijeke, potoke, kanale i rubove šume. Tušt je minijaturna biljka sa sočnim mesnatim listovima i crvenkastim stabljikama. Od svih biljaka koje u svom sastavu imaju omega-3 masne kiseline, tušt ih ima najviše. Bogat je karotenoidima, vitaminom C, vitaminom E, kao i mnogobrojnim antioksidansima, od kojih su svi neophodni za zdravlje očiju.

Glutation Ovaj sastojak se u velikoj mjeri nalazi u očnoj leći, gdje igra veoma važnu ulogu u očuvanju zdravlja oka. Glutation djeluje poput antioksidansa, štiteći strukturu proteina leće, ali i učestvujući u nekoliko enzimnih sistema, a ima i određenu ulogu u transportu aminokiselina i minerala. Ipak, moderna vremena su nam donijela i nedostatak ovog dragocjenog sastojka. Mnogi stručnjaci navode da kod većine slučajeva katarakte uočavaju nedostatak antioksidansa glutationa. Na sreću, moguće ga je nadoknaditi hranom, nalazi se u svježem voću i povrću, pa bi konzumiranje svježe ubranih namirnica moglo pomoći ako imate ovakav problem.

Kurkuma Ovaj korijen, koji je već poznat po svom antiupalnom dejstvu, sadrži velike količine karotenoida i vitamina C. Osim toga, bogat je i vitaminom E, kao i još nekim antioksidantima.

Brazilski orah Bogat je vitaminom E i selenom – hranljivim tvarima koje pomažu protiv pojave i napredovanja već postojeće katarakte.

Spanać Popaj ga nije jeo bez razloga! Spanać će vam obezbijediti velike količine luteina, za koji se zna da vid održava dobrim, te sprečava pojavu drugih očnih oboljenja. Ovo zeleno povrće takođe je bogato karotenoidima, te pomaže u borbi protiv pojave karcinoma.

Slični članci

Back to top button