Zdravlje

Godišnje se registruje 1,38 miliona novoboljelih od raka dojke

- U Kantonu Sarajevo u petogodišnjem periodu (2014.-2018. godina) od raka dojke je umrlo 437 osoba. Od toga je bilo 429 osoba ženskog pola (98,2 posto) i osam osoba muškog pola (1,8 posto)

SARAJEVO (AA) – Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke se obilježava u zemljama širom svijeta u oktobru s ciljem povećanja svijesti građana o važnosti ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti.

Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma godišnje se registruje 1,38 miliona novoboljelih od raka dojke. Istovremeno godišnje se registruje 458.000 smrti čiji je osnovni uzrok rak dojke (IARC, Globocon, 2008).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak dojke je najčešći zloćudni tumor žena širom svijeta, kako u razvijenim tako i zemljama u razvoju. U zemljama u razvoju zadnjih godina broj novooboljelih od raka dojke je u stalnom porastu.

Trenutno, ne postoji dovoljno saznanja o uzrocima nastanka raka dojke, zbog čega je rano otkrivanje bolesti izuzetno bitno za spašavanja života. Ukoliko se rak dojke otkrije rano, i ako je dostupan adekvatan tretman, postoji velika šansa da je taj rak dojke izlječiv.

Većina smrti od raka dojke (269.000) se registruje u nerazvijenim i zemljama u razvoju, gdje se rak dojke obično kasno otkriva prije svega zbog niske svijesti o važnosti ranog otkrivanje i lošeg zdravstvenog sistema koji ne podržava skrining programe ranog otkrivanje raka dojke.

U Kantonu Sarajevo u petogodišnjem periodu (2014.-2018. godina) od raka dojke je umrlo 437 osoba. Od toga je bilo 429 osoba ženskog pola (98,2 posto) i osam osoba muškog pola (1,8 posto).

Slični članci

Back to top button