Zdravlje

Nar, lek za srce i krvotok

Naučnici su otkrili da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21 procenat i značajno se pojačava dotok krvi u srce.

NAR ili šipak (Punica granatum) voće je koje su još u antičko doba koristili kao lek, a zbog velikog broja semenki smatrao se simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.

Potiče iz predela koji se proteže od Irana do severne Indije, odakle su ga stari Grci preneli na Mediteran. Odatle je sa Mavarima stigao u Španiju, a Granada je po njemu dobila ime.

Nar podseća na crvenu pomorandžu ili jabuku prepunu koštica. Veoma je bitan deo libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Jestivi delovi ploda koji sazreva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i seme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Sto mililitara nara sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe. Crvenu boju plod dobija od antocijanida i tanina. Poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidansnog delovanja. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima taj karakterističan prijatan i po malo kiselkast ukus.

Za sok nara dokazano je da ima veće antioksidansno delovanje, čak i od zelenog čaja. Deluje i antiaterogeno, odnosno sprečava aterosklerozu. Naučnici su otkrili da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21 procenat i značajno se pojačava dotok krvi u srce.

Ulje semenki i fermentisani sok nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate. Ali, da bi se oslobodili zloćudnih ćelija, pre svega kod karcinoma prostate, muškarci svakoga dana, nekoliko meseci treba da piju po četvrt litra soka, pokazala su istraživanja.

Zdrav i za muškarce i za žene

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone koji sprečavaju različita oboljenja. Među njima su na posebnom mestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, na primer, karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primećeno je pozitivno delovanje kod pojave depresije i osteoporoze. Bečki profesor Hademar Bankhofer ističe da je za ublažavanje tegoba u klimaksu dovoljno uzimati jedan nar na dan, jer se u njemu nalaze materije veoma slične estrogenima, što pozitivno utiče na nivo hormona.

Izuzetno dobar učinak nar postiže i pri lečenju posekotina, opekotina i drugih rana. U lepezi brojnih bolesti potvrđeno je da konzumiranje soka nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti, tako da nauka danas potvrđuje praktično ono što su drevni narodi oduvek znali, da je “nar zaista čudotvorna voćka”.

Zagovornici tradicionalne medicine poručuju i da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lepa i zdrava koža i kosa, kao i duševni mir. Britanski naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju u DNK u ćelijama, što usporava i proces starenja. Trebalo bi uzimati ekstrakt od celog voća, u kome se nalaze i srž i kora i seme, u vidu kapsula, preporučuju stručnjaci, a poboljšanje opšteg stanja može da se očekuje već posle mesec dana.

Deluje na potenciju

Koži se može vratiti mekoća i energija jednostavnom mešavinom četiri supene kašike meda i šest maslinovog ulja, u koje se doda 120 mililitara vode i dve supene kašike svežeg soka od nara. Dobijenom smesom treba izmasirati celo telo, ostaviti da deluje pola sata, a zatim se istuširati.

Naučnici tvrde da sok od nara može biti izuzetna pomoć muškarcima koji imaju problem sa erekcijom. Dnevno popijena čaša soka deluje poput vijagre i poboljšava potenciju zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti polnog organa.

Slični članci

Back to top button