Zdravlje

Stručnjak smatra da neće doći do sudara gripa i korone

Radmilo Petrović ne isključuje prirodno gašenje virusa, ali upozorava da će taj proces trajati mnogo dugo. Iako je i traganje za vakcinom ubrzano, poručuje da ni ona ne može sve da završi kao čarobni štapić.

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović je rekao za RTS da ne veruje da će doći do sudara virusa gripa i novog koronavirusa i za to je naveo nekoliko razloga.

Petrović je rekao da je grip prošle sezone bio nešto jačeg intenziteta, a da se povećana aktivnost tog virusa javlja jednom u desetak godina. Zbog toga, smatra, sledećih godina situacija bi trebalo da bude nešto blaža.

Kao drugi razlog, Radmilo Petrović ističe to što je virus gripa osetljiviji na mere koje se sprovode protiv koronavirusa.

“Ako sprovodimo mere, nosimo maske i držimo odstojanje, grip nema šanse da se proširi”, rekao je Petrović, ali je upozorio da vakcinacija i dalje mora da se obavlja u rizičnim kategorijama stanovništva i da se i dalje održava imunitet protiv gripa, jer je on kratkotrajan.

Govoreći o vakcini protiv gripa, Petrović je rekao da bi vakcinu trebalo da prime svi koji su osetljivi na respiratorne infekcije, koji su imali raniju epizodu infekcije respiratornog trakta, kardiovaskularni bolesnici, osobe sa hroničnim ili metaboličkim poremećajima i svi stariji od 65 godina.

Na pitanje koliko će još koronavirus biti prisutan, rekao je da je to teško reći.

“Ja bih voleo da znam, ali ne znam. Ovaj virus je malo atipičan. Mi njega nedovoljno poznajemo, tek šest ili sedam meseci”, rekao je Petrović i dodao da se tek stiču svetska iskustva i da se svaki dan otkriva nešto novo.

Slični članci

Back to top button